Her er årets festivalprogram!

Hele programmet til Arabiske filmdager 2022 er endelig ute!

Arabiske filmdager er tilbake på kino! Etter to år med pandemi gleder vi oss stort til å igjen kunne arrangere en fullverdig festivalutgave.

Når årets festival går av stabelen 16.–20. mars på Vika kino byr vi på 19 nøye utvalgte fiksjons- og dokumentarfilmer som treffer både hodet og hjertet – i tillegg til en rekke debatter, gjester og fest!

Ikke minst inkluderer Arabiske filmdager for første gang et konkurranseprogram i år. Konkurranseprogrammet og juryen som skal avgjøre vinneren annonseres i løpet av kort tid.

Hele filmprogrammet finner du her

Billetter til alle visninger er nå i salg, i tillegg til både festivalpass og klippekort.

Kjøp festivalpass og klippekort her

Vippa

Vi markerer programslippet med vår tradisjonsrike fest på Vippa fredag 4. mars, der du kan oppleve det beste av arabisk film, musikk og mat! 

Inngang er gratis – vi viser den herlige tunisiske komedien Arab Blues og byr i tillegg på både konsert og tunisisk mat-show. Alt ligger til rette for en fantastisk helaften, og vi håper vi ser dere der!

All info om arrangementet finner du i vårt Facebook-event

Internasjonale favoritter

Årets program er smekkfullt av filmer som har deltatt på de store filmfestivalene, og høstet ros fra internasjonale filmkritikere. Blant disse er årets åpningsfilm Casablanca Beats, som var Marokkos Oscar-bidrag og hadde sin verdenspremiere i hovedkonkurransen i Cannes i fjor. Den svært særegne og underfundige egyptiske komedien Feathers deltok også i Cannes, og debutregissør Omar El Zohairy fikk med seg hovedprisen i Kritikeruken hjem i bagasjen. 

Programmet omfatter to andre Oscar-kandidater: den stemningsfulle og visuelt slående The Stranger fra Palestina og familiedramaet Costa Brava, Lebanon fra Libanon, som hadde verdenspremiere under fjorårets filmfestival i Venezia. 

Vi er så heldige å ha to av filmskaperne bak Costa Brava, Lebanon som gjester under festivalen: regissør Mounia Akl og produsent Myriam Sassine. Det vil være mulig å møte de når de stiller til Q&A etter filmen fredag 18. mars. De deltar dessuten i vår panelsamtale om avfallskrisen i Libanon torsdag 17. mars, som tar utgangspunkt i Akl og Sassines film. 

Little Palestine

Knallsterke dokumentarer

Tradisjonen tro består programmet av en rekke spennende dokumentarer, som løfter frem alt fra viktige politiske spørsmål til gripende menneskelige historier. 

Samaher Alqadi, regissøren av As I Want, er blant årets festivalgjester. Hun stiller til Q&A etter filmen fredag 18. mars, og er også en av paneldeltakerne i samtalen En tryggere hverdag for Egypts kvinner? søndag 20. mars. As I Want er en særdeles gripende og sterk dokumentar, hvor Alqadi drøfter kvinners posisjon i Midtøsten med utgangspunkt i de mange tilfellene av trakassering som fant sted under demonstrasjonene i Kairo i 2013.

Little Palestine (Diary of a Siege) er en enestående dokumentasjon av hverdagen i Yarmouk-leiren i Syria, som lenge var landets største palestinske flyktningleir. Regissør Abdallah Al-Khatib ble selv født og vokste opp i leiren, og skildrer livet der fra 2011, da leiren lagt under beleiring av syriske regjeringsstyrker. 

Sabaya, som har gått en seiersgang på festivaler verden over, dreier seg rundt en annen flyktningleir i Syria: den beryktede Al-Hol-leiren, som er regnet for å være en av verdens farligste flyktningleirer. Både medarbeiderne på Yazidi Home Center og filmskaperne selv utsetter seg for enorm fare når de sniker seg inn leiren på nattestid. Målet er å redde ut jesidiske kvinner som holdes fanget av IS som såkalte sabayaer, altså sex-slaver. En oppsiktsvekkende og høydramatisk dokumentar. 

Their Algeria er en atskillig lettere og varmere dokumentar. Når regissør Lina Soualems besteforeldre bestemmer de seg for å skilles etter 62 års ekteskap ønsker Soualem å forstå denne avgjørelsen. Besteforeldrene innvandret til Frankrike fra Algerie på 50-tallet, og dette hjertevarme og intime familieportrettet kombinerer en personlig historie samtidig som den drøfter av algerisk kultur og identitet, og konsekvensene av krig og fransk kolonialisme. 

Casablanca Beats

Spesialarrangementer

I tillegg til å vise god film skal Arabiske filmdager være en arena for debatt og dialog. Årets samtaleprogram består av de overnevnte panelsamtalene knyttet til Costa Brava, Lebanon og As I Want, men også av samtaler om vannpolitikk og fremstillinger av palestinske historier på film. 

Lørdag 19. mars kl. 16.00, etter visningen av dokumentaren Living Water, inviterer vi til en samtale om vannmangel i den arabiske verden i samarbeid med Foreningen for internasjonale vannstudier og Masahat - Open Spaces for Arab Culture in Exile مساحات. I fjor meldte UNICEF at 9 av 10 barn i den arabiske regionen befinner seg i områder som lider av vannmangel, en situasjon som nærmer seg et kritisk punkt i flere arabiske land. 

I samarbeid med Palestinakomiteen arrangerer vi fredag 18. mars kl. 18.00 en panelsamtale med utgangspunkt i den egyptiske regissøren Mohamed Diabs drama Amira, som vises i årets program. Amira har vakt sterke reaksjoner i Palestina, og Jordan trakk filmen som sitt Oscar-bidrag som følge av dette. Samtalen vil drøfte hvorfor filmer som Amira kan vekke så sterke reaksjoner, og hvem som har autoritet og rett til å skildre historier som representerer et folk som lever under apartheid.

Og så blir det avslutningsfest lørdag kveld! Etter prisutdeling og visningen av årets avslutningsfilm Memory Box – En historie om kjærlighet blir kjelleren i Vika kino omgjort til dansegulv. DJ Daeva står bak spakene og garanterer god stemning!

Vi gleder oss enormt til å til dere imot på Arabiske filmdager 2022 – ses på festival!