ons. 16.03
17:30 - 19:11
Vika 1
tor. 17.03
20:45 - 22:26
Vika 1
fre. 18.03
20:45 - 22:26
Vika 2

Åpningsfilmen på Arabiske filmdager 2022 er Marokkos Oscar-kandidat og var i hovedkonkurranse under fjorårets filmfestival i Cannes. Den følger livet til en gruppe ungdommer fra Sidi Moumen, en fattig forstad til Casablanca som preges av radikalisme, arbeidsløshet og total mangel på fremtidstro.

Den tidligere rapperen Anas starter hiphop-kurs på den lokale ungdomsklubben, der han lærer dem hvordan hiphop i USA har vært en sentral uttrykksform for marginaliserte grupper i kampen mot sosial urettferdighet. Nå engasjerer han ungdommene til å uttrykke utfordringene de møter i hverdagen gjennom dans og musikk, og ta opp kampen for frihet og rettferdighet i eget nærmiljø. Casablanca Beats er en slags marokkansk krysning mellom 8 Mile og Fame, en energisk og engasjerende film, krydret med et glitrende soundtrack av lokal hiphop.

Men går politisk rap og religion sammen? I et nabolag som er dypt preget av tradisjon og strenge religiøse normer, møter ungdommene en rekke hindringer. Filmen er basert på sanne hendelser fra lokalmiljøet i Sidi Moumen. Som i det virkelige liv får vi ikke tydelige svar, men filmen kan leses som et ungdommens brøl om endring.

Per Eirik Gilsvik

Regissør

Nabil Ayouch (f. 1969) er en fransk-marokkansk film- og TV-regissør, produsent og forfatter. Siden 1993 har han mottatt stor internasjonal anerkjennelse for sine spillefilmer og kortfilmer, og Arabiske filmdager har tidligere vist flere av hans filmer, inkludert Razzia (2017), Much Loved (2015) og Horses of God (2012).

Denne filmen inngår i

Fiksjon Konkurranseprogram

Originaltittel Haut et fort

Land Marokko, Frankrike

År 2021

Regissør Nabil Ayouch

Manusforfatter Nabil Ayouch

Fotograf Amine Messadi, Virginie Surdej

Produsent Nabil Ayouch, Amine Benjelloun, Alain Cohen, Martine Cohen, Alexandra Henochsberg, Bruno Nahon

Med Anas Basbousi, Ismail Adouab, Zineb Boujemaa, Meryem Nekkach, Nouhaila Arif

Produksjonsselskap Ali n' Productions, Les Films du Nouveau Monde, Unité de Production

Distribusjon Ymer Media

Spilletid 1t 41m

Språk Arabisk

Undertekst Engelsk

Aldersgrense 9

Lenker IMDb

Relaterte arrangementer

Hva med disse filmene?