Hverdagslivet under okkupasjon

På årets Arabiske filmdager-program står fire filmer fra Palestina – ulike i stil og sjanger, men med det til felles at de alle fokuserer på hverdagsliv.

Byutvikling og familieliv på Vestbredden

Dokumentaren Mayor viser hvor absurd det kan være å skulle være den øverste folkevalgte lederen i Ramallah – Vestbreddens største by – når det i realiteten er de israelske myndighetene som bestemmer, og som kan velge å stenge ned byen når de finner det for godt.

I det nervepirrende dramaet 200 meters er den israelske “sikkerhetsmuren” et viktig omdreiningspunkt i fortellingen om en familie som bor på hver sin side av muren. Vi er vitne til hvor forskjellige liv de lever avhengig av hvilken side de befinner seg på, og hvordan familiefaren Mustafa må ty til stadig mer vågale metoder for å holde familien sammen.

Mayor 2

Borgermester Musa Hadid i Mayor.

Komikk og surrealisme

At hverdagslivet på Gazastripen er en komplisert affære har nok mange fått med seg. Livet til fiskeren Issa, hovedpersonen i den fornøyelige spillefilmen Gaza Mon Amour, er intet unntak. Havet utenfor Gaza er strengt bevoktet av den israelske marinen, som sterkt begrenser fangstmulighetene til den hardt prøvede befolkningen. Men når en meget erigert romersk statue en dag dukker opp i fangsten er det plutselig Hamas som fatter interesse for den enslige fiskeren.

I It Must Be Heaven er det den palestinske identiteten som legges under regissør Elia Sulainmans surrealistiske lupe. På en reise fra Nasareth, via Paris til New York, er det tydelig at livet utenfor fortoner seg på en annen måte enn i Palestina – men om det er mindre absurd er et annet spørsmål. Suleiman er kanskje Palestinas mest kjente regissør, med flere internasjonale storfilmer bak seg. Hans nyeste film ble vist i hovedkonkurransen i Cannes i 2019 og skulle vært vist under Arabiske filmdager i fjor.

It Must Be Heaven 2

Regissør Elia Suleiman spiller selv hovedrollen i It Must Be Heaven.

Samtale: Hverdagslivet under okkupasjon

Fredag 12. mars kl 18.00 inviterer vi til en digital samtale om palestinske hverdagsliv, og hvordan film brukes til å formidle vanskelighetene som den palestinske befolkningen opplever under okkupasjon. Samtalen, som gjøres i samarbeid med Palestinakomiteen i Norge, vil streames på facebook, og det vil være mulighet for publikum til å stille spørsmål underveis.

Filmer i seksjonen:

Tilknyttet arrangement: