Digitale arrangementer under festivalen

Arabiske filmdager er mer enn bare film! I løpet av festivalen bruker vi filmene på programmet til å sette aktuelle tema på dagsorden gjennom samtaler of innledninger. I år er alle arrangementene digitale.

Se full oversikt over arrangementene her.

De digitale arrangementene kan du se på Arabiske filmdagers facebook-side under festivalen 11. – 17. mars. Tidspunkt for de ulike arrangementene finner du på siden for hvert enkelt arrangement her på nettsiden og på facebook. Alle arrangementene vil i tillegg publiseres på nettsiden og på vår digitale visningsplattform.

FATTIGDOM OG ULIKHET I MAROKKO

De tre filmene som utgjør vårt fokus på Marokko viser spennet i den mangfoldige, marokkanske kulturen, gjennom fortellinger om kvinnekamp i en berbersk landsby, en musikalsk utforskning av landets rike, jødiske kulturarv, og store klasseforskjeller i Casablanca.

Inspirert av de store klasseforskjellene vi blir vitne til i filmen Mica inviterer vi, i samarbeid med den marokkanske organisasjonen Mosaic, til en samtale om fattigdom og ulikhet i Marokko, og om hva skjer med mulighetene til unge som ønsker å bli værende i Marokko når mange velger å prøve lykken i andre land? Etter samtalen vil regissør Ismaël Ferroukhi gi en kort introduksjon til Mica.

KIDNAPPING I DEN SYRISKE BORGERKRIGEN

Som en del av festivalens fokus på Syria viser vi den sterke dokumentaren Ayouni av Yasmin Fedda, som handler om Bassel Safadi og Paolo Dall’Oglio, to av de mer enn 100 000 personene som har blitt kidnappet i løpet av den 10 år gamle borgerkrigen i landet. Midtøsten-forsker og forfatter Frida Nome publiserte i fjor høst den viktige boken «Syrias savnede», og under festivalen deltar hun i en samtale om tematikken med Andreas Liebe Delsett.

SAUDI-ARABIA SOM REGIONAL OG INTERNASJONAL AKTØR

Den aktuelle dokumentaren The Dissident tar for seg drapet på den saudiarabiske journalisten Jamal Khashoggi, som vakte stor internasjonal oppmerksomhet og fordømmelse, og som igjen preger nyhetsbildet etter at en amerikansk rapport om drapet nylig ble offentliggjort. Vi har invitert statsviter Sverre Lodgaard, som selv har møtt Khashoggi og arbeidet med ham, til å holde et innlegg om Saudi-Arabia som internasjonal aktør.

Filmene i årets fokus på Palestina tar på ulike måter for seg hverdagslivet i Palestina. Under festivalen inviterer vi til en samtale om palestinske hverdagsliv, og hvordan film brukes til å formidle vanskelighetene som den palestinske befolkningen opplever under okkupasjon. Ghada Majadle er leder for avdelingen for de palestinske territoriene i menneskerettighetsorganisasjonen Physicians for Human Rights Israel. Hun møter Shahd Abusalama, som skriver doktorgrad om representasjon av flyktninger fra Gaza i palestinske dokumentarer, og leder for Palestinakomiteen i Norge, Line Khateeb til samtale.

HVERDAGSLIVET UNDER OKKUPASJON

LIBANON UNDER LUPEN

I lys av de mange nyhetene fra Libanon det siste året med massedemonstrasjoner, internasjonal pandemi og den enorme eksplosjonen på havna i Beirut, setter vi fokus på Libanon gjennom tre ulike filmer og et arrangement. Vi har invitert Rania Maktabi fra Høgskolen i Østfold til å fortelle sin personlige historie om landet. I tillegg blir det en samtale mellom Rana Issa, forsker ved Institutt for kulturstudier og orientalske språk ved Universitetet i Oslo, og programsjef Gjermund Granlund om ulikhet, klasseskiller og politisk korrupsjon, og regissøren av regissøren av dokumentaren A Long Breath, Remi Itani, vil introdusere filmen.