Vinneren er Little Palestine (Diary of a Siege)

Abdallah Al-Khatibs dokumentar mottar den første Arabiske filmdager-prisen.

For første gang i festivalens historie har vi hatt et konkurranseprogram på Arabiske filmdager, og vi er glade for å endelig kunne avsløre vinneren! Vinnerfilmen ble annonsert under prisutdelingen på Vika kino lørdag kveld.

Konkurranseprogrammet har bestått av 6 filmer, både fiksjons- og dokumentarfilmer. Arabiske filmdager-prisen består av 10.000 kr donert av Stiftelsen Festivalkontoret.

Juryen i konkurranseprogrammet har bestått av Mohamed Chakiri, Iman Meskini og Siri Nerbø.

Arabiske filmdager vil rette en stor takk til våre jurymedlemmer for innsatsen de har gjort.

HEDERLIG OMTALE

"En forfriskende og morsom film å se, om en ung og fremadstormende generasjon, som bruker hiphop som et verktøy for å uttrykke deres syn på livet og stille spørsmål ved det fundamentale samfunnet rundt dem. Med imponerende skuespillerprestasjoner og et vidt spekter av representasjon blir vi dratt rett gjennom skjermen og inn i klasserommet. 

Vi får delta i autentiske samtaler mellom tenåringer om kjønnsroller og om hvordan kvinner blir oppfattet. Regissøren spiller på forskjellige lag, og bytter elegant mellom scener med en dokumentarisk stil, drømmesekvenser og metaforiske “dance-offs”. Dette er en film full av sjarm og varme samtidig som den takler viktige temaer. Dette gjør filmen minneverdig. 

Årets hederlige omtale går til Casablanca Beats, regissert av Nabil Ayouch."

Det er ingen flere visninger av Casablanca Beats under årets festival, men filmen slippes på ordinær kino 9. september. Distributør er Ymer Media.

VINNER AV ARABISKE FILMDAGER-PRISEN 2022

"Regissøren plukker opp et kamera og peker linsen som en overlevelsesstrategi, for å dokumentere hverdagslivet og som bevis på eksistens i en verden som har forlatt deg. Hans evne til å se andre, og til å legge merke til hun som står bakerst, forteller oss noe om regissørens verdier og hvordan han tilnærmer seg andre. Gjennom hans øyne ser vi det menneskelige i en umenneskelig situasjon. 

I de grusomme forholdene under beleiring, uten tilgang på mat og medisiner, portretterer filmen samhold, utholdenhet og solidaritet. Vi introduseres til et samfunn som velger å sette primale overlevelsesinstinkter til side, til fordel for medfølelse og nestekjærlighet i en krisesituasjon. Denne filmen er ekstraordinær. 

Den aller første Arabiske filmdager-prisen går til Little Palestine, (Diary of a Siege), regissert av Abdallah Al-Khatib."

Little Palestine, (Diary of a Siege) vises for siste gang søndag kl. 14.15 i Vika 1. Sikre deg billetter her

Abdallah Al-Khatib kunne dessverre ikke være til stede på festivalen, men har sendt en hilsen for å takke for prisen:

En stor gratulasjon fra Arabiske filmdager og Stiftelsen Festivalkontoret!

DETTE ER KONKURRANSEJURYEN:

Chakiri 1

Mohamed Chakiri (b. 1990). En Oslo-bysjel. Hans karriere startet med skateboarding og utviklet seg over til stillfotografi. Gjennom gatebilder oppdaget han kraften et sterkt fotografi kan ha som et historiefortellende medium. Chakiri var med på å etablere plateselskapet Mutual Intentions, hvor han sammen med andre aktører står for den visuelle avdelingen. Han er utdannet filmregissør fra Den Norske Filmskolen og er godt i gang med å utvikle historier, med stor appetitt for musikk. Du kan ofte finne ham bak platespillerne rundt i Oslo.

Processed 83fd9b96 3853 4cc0 8498 4641e38d2107 Ap Z Lb Xq7

Iman Meskini (f. 1997) er aller mest kjent for sin rolle som Sana i suksesserien SKAM på NRK, hvor hun hadde hovedrollen i fjerde og siste sesong. I 2018 mottok hun Brobyggerprisen for sitt bidrag til å minske avstanden mellom mennesker med ulike religioner. Hun har turnert Norge som foredragsholder, og i 2019 lanserte hun podkasten Perspektiv sammen med Flyktninghjelpen.

Siri Nerbo

Siri Nerbø (f. 1986) er dokumentarfilmskaper og tegnspråktolk, med base i Oslo. Hun har utdannelse fra filmkunst ved OsloMet, med spesialisering i kreativ dokumentarfilmregi. Filmene hennes har vært vist internasjonalt. Hva betyr det? (2018) og With Abu Jamal (2019) mottok hederlig omtale ved henholdsvis Bergen Internasjonale Filmfestival og Kortfilmfestivalen. Sistnevnte film ble vist ved Arabiske Filmdager i 2020.