tor. 17.03
17:00 - 18:52
Vika 2
lør. 19.03
17:15 - 19:07
Vika 2
søn. 20.03
20:00 - 21:52
Vika 1

Palestinas Oscar-bidrag er et visuelt slående portrett av småbylegen Adnan, bosatt i Golanhøydene, som sliter med å finne mening i livet sitt.

Dagene går stort sett i det samme. Enten er Adnan i konflikt med faren, som for lenge siden har stemplet han som en stor skuffelse, eller så er han for opptatt av sin egen lidelse til å kunne fokusere på sin egen familie. Dette endrer seg da han en dag kommer over en skadet, fremmed mann. Hele landsbyen fraråder Adnan å hjelpe mannen, men til tross for advarsler bestemmer han seg likevel for å gjøre mannen til et slags meningsgivende prosjekt.

Spillefilmdebutant Ameer Fakher Eldin beskriver The Stranger som første del av en trilogi som utforsker livet i et område av verden med en svært komplisert historie. Sammen med fotograf Niklas Lindschau skildrer han landskapet Adnan beveger seg i på vakkert og mystisk vis. De tåkelagte ruinene som ligger igjen etter Seksdagerskrigen speiler Adnans følelse av å være nedtynget av forventninger og usikkerhet på en mesterlig måte.

Det er nettopp her styrken i Eldins film ligger; Evnen til å skildre mennesker bosatt i et område med en kompleks historie og i en vanskelig politisk situasjon, som famler rundt etter mening. En gripende film som setter skyhøye forventninger til de to neste filmene i trilogien.

Alexander Svanåsbakken

Regissør

(f. 1991) ble født i Kiev av Syriske foreldre som kom fra Golanhøydene. Han har laget flere prisvinnende kortfilmer, Thanatos Gaze (2012), Between Two Deaths (2016), Voicemail (2017). The Stranger er hans spillefilmdebut og utvikler for tiden oppfølgeren, Nothing of Nothing Remain.

Denne filmen inngår i

Fiksjon Konkurranseprogram

Originaltittel Al Garib

Land Syria, Tyskland, Palestina, Qatar

År 2021

Regissør Ameer Fakher Eldin

Manusforfatter Ameer Fakher Eldin

Fotograf Niklas Lindschau

Produsent Dorothe Beinemeier, Jiries Copti, Tony Copti, Moayad Dib, Faycal Hassairi, Ahmad Zalabieh

Med Ashraf Barhom, Mohammed Bakri, Amal Kais

Produksjonsselskap AFAC - The Arab Fund for Arts and Culture, Apricot Films, Doha Film Institute, Filmförderung Hamburg Schleswig-Holstein, Fresco Films, Metafora Production, Red Balloon Film

Spilletid 1t 52m

Språk Arabisk

Undertekst Engelsk

Format DCP

Aldersgrense 9

Lenker IMDb

Hva med disse filmene?