Vi setter Libanon i fokus under årets festival

Årets hovedfokus byr på et innblikk i de ulike virkelighetene som eksisterer side om side i et land preget av store klasseskiller, og en reise gjennom filmhistorien til det Beirut som en gang var.

2020 var et tungt år for Libanon, og verdenssamfunnet rettet oppmerksomheten mot et land preget av massedemonstrasjoner og dyp politisk splittelse som ble ytterligere forsterket av covid-19-epidemien og den enorme eksplosjonen på havnen i Beirut. Libanon er derfor et naturlig valg som hovedfokus under årets utgave av Arabiske filmdager. Vi har viet en tematisk seksjon til filmer fra og om landet, satt sammen av to ferske dokumentarer og en moderne filmklassiker fra en av pionerene i libanesisk film, Jocelyn Saab.

Beirut la vie en rose 3

Beirut, la vie en rose

På solsiden av Beirut og skyggesiden av Tripoli

De to dokumentarene på programmet viser hvor forskjellig livet kan arte seg, avhengig av på hvilken side av de enorme klasseskillene i Libanon man befinner seg. I Beirut, la vie en rose får vi et sjeldent innblikk i hverdagen til den kristne eliten i Beirut, en tilværelse kjennetegnet av enorme prydhager med påfugler, luksuriøse skiferier, maskeradeball og cocktailselskap. Det er kanskje ikke dette man forbinder med krigsherjede Beirut, men for noen utvalgte få libanesere er dette virkeligheten.

I A Long Breath blir vi kjent med nygifte Ibrahim og Mahasen, som lever på den andre siden av klasseskillet i det fattige nabolaget Bab al-Tabbaneh i Tripoli i nord-Libanon. Her er det arbeidsledighet, rus og sosial nød som definerer hverdagen, men også tette familiebånd som holdes sammen på tross av de vanskelige omstendighetene.

A Long Breath 2

A Long Breath

Et portrett av “orientens perle”

Filmklassikeren Once Upon a Time in Beirut av Jocelyn Saab forteller historien til Libanons hovedstad gjennom gamle hundrevis av gamle klipp fra landets rike filmhistorie, og tar oss med på en magisk reise der målet er å gjenfinne svunne tider da Beirut ble kalt “orientens perle”.

I tillegg til filmene inviterer vi til et digitalt arrangement der vi retter fokus mot Libanon fra ulike vinkler. Vi har invitert Rania Maktabi fra Høgskolen i Østfold til å fortelle sin personlige historie om landet, etterfulgt av en samtale med Rana Issa fra Universitetet i Oslo vil dreie seg om ulikhet, klasseskiller og politisk korrupsjon.

Filmer i seksjonen:

Tilknyttet arrangement: