tor. 16.03
18:00 - 21:21
Vika 2
lør. 18.03
18:15 - 19:36
Vika 4

Gjennom samtaler med ansatte og kunder i landets første undertøysforretning får vi et sterkt innblikk i livet som ung kvinne i dagens Kurdistan.

Melankolsk kurdisk musikk setter tonen idet vi setter foten innenfor den aller første undertøysforretningen på et moderne kjøpesenter i den kurdiske delen av Irak. Undertøyet henger fra knagger. Noe er utfordrende, noe pikant. Vi følger de to kvinnene som jobber her og deres møter med de lokale kundene. Fra prøverommet i butikken får vi historier om familieliv hvor lojaliteten til familien står sterkt og etablerte konservative tradisjoner setter moralske grenser for den kvinnelige befolkningen.

Up To G-Cup er en sterk og modig dokumentarfilm av den nederlandske regissøren Jacqueline Van Vugt. Hun fanger kvinnenes historier godt, ved å la samtalene gå naturlig dem imellom. Å la kvinnenes stemme bli hørt er en av filmens mange gode kvaliteter. En fascinerende film om kvinnekamp og manglende likestilling i et mannsdominert samfunn der kvinner er underlagt moralske grenser.

Fra gjenskinnet i butikkens moderne glassfasade der den melankolske sangen avslutter besøket, øyner vi et sterkt håp om at Kurdistans kvinner kan se friheten også utenfor butikkvinduene. Filmen vant filmkritikernes pris for beste dokumentar under den nasjonale filmutdelingen i Nederland.


Torsdag 16:03: Vil det bli en 40 min panelsamtale etter filmvisningen

Filmen er en del av vår programseksjon Fokus Kurdistan:
Med om lag 30 millioner regnes kurderne som verdens største folkegruppe uten en egen selvstendig stat. Konflikten rundt kurderne og deres drøm om et Kurdistan har vært en del av kjernen av urolighetene i Midtøsten i over 100 år. Kurdernes drøm om et eget hjemland har blitt knust flere ganger, og kurderne har levd konstant i mer eller mindre åpen konflikt med Tyrkia, Syria, Irak og Iran. På Arabiske filmdager (AFD) 2023 lager vi en egen programseksjon med fokus på Kurdistan. Med utgangspunkt i filmvisninger, supplert med innledninger og panelsamtaler ønsker Arabiske filmdager å sette søkelys på denne glemte konflikten og belyse dens ringvirkninger for regionen.

Støttet av BergesenstiftelsenRonny Rype

Regissør

Jacqueline Van Vugt (f.1970) ble uteksaminert som Director of Photography fra det nederlandske Film og TV akademiet. Filmografien hennes består for det meste av kortfilm og dokumentarfilm. Filmen Borders (2013) tar for seg menneskehandel og flukt over grenser fra Nigeria til Europa. Borders vant FIPRESCI-prisen i 2014, og var også nominert til Silver Horn for beste dokumentar samme år.

Denne filmen inngår i

Fokus: Kurdistan Dokumentar

Originaltittel Up To G-Cup

Land Irak

År 2021

Regissør Jacqueline Van Vogt

Manusforfatter Jacqueline Van Vogt

Produsent Germen Boelens, Raymond Van Der Kaaij

Spilletid 1t 21m

Språk Arabisk, Kurdisk, Engelsk

Undertekst Engelsk

Sjanger Dokumentar

Lenker IMDb

Denne filmen konkurrerer om publikumsprisen.

Hva med disse filmene?