tor. 16.03
20:45 - 21:39
Vika 4
lør. 18.03
16:30 - 17:24
Vika 4
søn. 19.03
14:00 - 14:54
Vika 4

En sterk dokumentar om kurdiske grensesmuglere som satser alt på søken etter lykke.

Fallskader, snøstormer, skuddskader og dødsfall er hverdagen for arbeidsgruppen kalt Kulbarer. En gruppe kurdiske løsarbeidere som ikke har noe annet valg enn å frakte store kvanta med gods illegalt fra Iran til Kurdistan. Holy Bread er vitnesbyrdet til disse menneskene, som uten andre arbeidsmuligheter gjør dette ulovlige arbeidet for å forsørge sine familie.

Varene bærer de på egen rygg. 20 til 40 kilo skal transporteres over lange avstander og over fjellene. På den andre siden venter bilene som skal ta imot godset og gi de slitne mennene sin betaling. «Ingen velger dette yrket frivillig» sier en av de eldre bærerne. Vi følger bærerne fra de legger ut på turen og opp i fjellene. Snøen ligger tykk, og i det tynne teltet er det kun den teen som holder de varme.

Holy Bread er en tåredryppende sterk dokumentar om forskjeller, desperasjon, og folk som satser alt på søken etter lykke. Den tegner et smertefullt bilde av en virkelighet som er svært reell for mange i denne regionen

Filmen er en del av vår programseksjon Fokus Kurdistan:
Med om lag 30 millioner regnes kurderne som verdens største folkegruppe uten en egen selvstendig stat. Konflikten rundt kurderne og deres drøm om et Kurdistan har vært en del av kjernen av urolighetene i Midtøsten i over 100 år. Kurdernes drøm om et eget hjemland har blitt knust flere ganger, og kurderne har levd konstant i mer eller mindre åpen konflikt med Tyrkia, Syria, Irak og Iran. På Arabiske filmdager (AFD) 2023 lager vi en egen programseksjon med fokus på Kurdistan. Med utgangspunkt i filmvisninger, supplert med innledninger og panelsamtaler ønsker Arabiske filmdager å sette søkelys på denne glemte konflikten og belyse dens ringvirkninger for regionen.


Støttet av Bergesenstiftelsen

Ronny Rype

Regissør

Rahim Zabihi (f. 1971-) er en kurdisk-iransk filmskaper og manusforfatter. Han debuterte med kortfilmen Havar (2004) og fulgte opp med The Land of legend (2008). Hans siste film Holy Bread, har blitt vist på flere internasjonale festivaler, blant annet den prestisjetunge dokumentarfilmfestivalen IDFA i Nederland.

Denne filmen inngår i

Dokumentar Fokus: Kurdistan

Originaltittel Nane e Moghadas

Land Iran

År 2020

Regissør Rahim Zabihi

Produsent Touraj Aslani

Spilletid 54m

Språk Persisk

Undertekst Engelsk

Sjanger Dokumentar

Format DCP

Aldersgrense 9

Lenker IMDb

Denne filmen konkurrerer om publikumsprisen.

Hva med disse filmene?