tor. 16.03
18:30 - 20:14
Vika 1
lør. 18.03
18:30 - 20:14
Vika 3

Nezouh forteller en historie om hvordan hverdagslivet fortoner seg med krigen i Syria som bakteppe. Dette varme dramaet er en fortelling om en liten familie i Damaskus og deres frykt, håp og drømmer.

Å forbli eller forflytte seg – det er konflikten som ligger til grunn i det syriske familiedramaet Nezouh. 14 år gamle Zeina bor med foreldrene i et krigsherjet Damaskus. Faren tviholder på livet de en gang hadde, og nekter å forlate leiligheten selv etter at en bombe sprenger vekk både vegg og tak. Moren insisterer derimot på at det er for farlig å bli. Mens foreldrene krangler rundt henne, skuer Zeina ut av hullet i veggen og drømmer seg bort – til havet, til himmelen og friheten.

Nezouh er et hjertevarmt drama som på delikat vis balanserer tragedie med innslag av komedie, og en krigsskildring fra Syria hvor selve krigen kun utgjør et bakteppe. Filmen fokuserer heller på hverdagslivet som fortsetter til tross for de grusomme omstendighetene. Den utbombede leiligheten og familiens sterke tilknytning til den utgjør et kraftfullt symbol på dette – for ikke å snakke om hullet i veggen, som for Zeina representerer et vindu mot omverdenen og et annet liv som venter i horisonten.

«An intense and delicate film that bravely seeks to upend expectations of what the term “Syrian drama” generally suggests — violence and victims.» – Jonathan Holland, Screen International

TIFF (Atli Bjarnason)

Regissør

Soudade Kaadan (f. 1979) er en syrisk filmskaper, født i Frankrike. Hun har studert teaterkritikk i Damaskus og deretter filmskaping i Beirut i Libanon. Hun har regissert og produsert dokumentarfilmer for blant andre Al Jazeera og UNICEF. Debutfilmen The Day I Lost My Shadow (2018) ble vist på Arabiske filmdager i 2019. Nezouh er hennes andre spillefilm.

Denne filmen inngår i

Fiksjon

Originaltittel نزوح

Land Syria, Storbritannia, Frankrike

År 2022

Regissør Soudade Kaadan

Manusforfatter Soudade Kaadan

Fotograf Helene Louvart, Burak Kanbir

Produsent Yu-Fai Suen, Soudade Kaadan

Med Nizar Alani, Kinda Alloush, Samer al Masri, Hala Zein

Spilletid 1t 44m

Språk Arabisk

Undertekst Engelsk

Format DCP

Aldersgrense 12

Lenker IMDb

Hva med disse filmene?