Det har vært en del snakk om kvinnefrigjørende tiltak i det ellers så totalitære Saudi-Arabia de siste årene, både i nyhetene og på film. I spillefilmen Last Visit finnes det derimot ingen bilkjørende kvinner eller andre former for kvinnekamp – det finnes faktisk ikke en eneste kvinne i filmen. I stedet får vi servert en lavmælt og vakker far og sønn-historie der underteksten sier vel så mye, eller mer, enn det som ytres karakterene imellom.

Når Nasser får beskjed om at faren ligger for døden vender han hjem til landsbygda han forlot til fordel for storbylivet i hovedstaden Riyadh. Med seg på det som skal bli hans siste besøk til faren har han sin 16 år gamle sønn Waleed. Møtene mellom Nasser og broren, og mellom Waleed og fetteren, avdekker store verdiforskjeller mellom by og land, og blir en katalysator for konfrontasjon familiemedlemmene imellom. Midt oppi det hele har en gutt i landsbyen forsvunnet på mystisk vis.

Last Visit handler om strenge, patriarkalske tradisjoner, og om hvordan både fedre og sønner må innordne seg det tradisjonelle systemet. Regissør og manusforfatter Abdulmohsen Aldhabaan skaper flerdimensjonale karakterer og løfter frem tematikk som klasse og seksualitet på en subtil måte, i det som er en svært sterk debutfilm. Om rammehistorien kan virke noe dyster, kan vi røpe at fortellingen også rommer håp. Kan det siste besøket til Nasser og Waleed være starten på noe nytt for dem begge?

Johanne Svendsen Rognlien

Regissør

Abdulmohsen Aldhabaan er en uavhengig filmskaper fra Saudi-Arabia og medgrunnlegger av produksjonsselskapet Talashi Films, stiftet i 2008. Han har regissert flere kortfilmer, blant annet Three Men and a Woman (2009) og The Incomplete Chronicles of a Folk Tale (2010). Last Visit er Aldhabaans spillefilmdebut. Den var som første arabiske film nominert til East of the West-prisen filmfestivalen i Karlovy Vary. Filmen vant også juryprisen under Marrakesh internasjonale filmfestival i 2019.

Denne filmen inngår i

Fiksjon Fokus: Kultur og identitet

Originaltittel Akher Ziyarah

Land Saudi-Arabia

År 2019

Regissør Abdulmohsen Aldhabaan

Manusforfatter Abdulmohsen Aldhabaan, Fahad Alestaa

Fotograf Amine Messadi

Med Osama Alqess, Abdullah Alfahad, Fahad Alghurariy

Produksjonsselskap Last Scene Films, King Abdulaziz Center for World Culture

Spilletid 1t 16m

Språk Arabisk

Undertekst Engelsk

Sjanger Drama

Aldersgrense 9

Lenker IMDb

Hva med disse filmene?