11. mar. - 17. mar.
Digital Festival
Tilgjengelig fra 11. mar.

Denne filmen vises på vår digitale festival.

En identitetspolitisk thriller om livene til et knippe irakere i London.

Kan man forlate en skyggefull fortid og starte på nytt? Historiefortellingen i Baghdad in my Shadow veksler mellom dagens London og hendelser i en ikke altfor fjern fortid i et Irak under Saddam Husseins regime, der svik, løgn og overgrep var del av en mørk hverdag. Den lille kafeen Abu Nawas i London frekventeres av en gruppe eksilirakere. Her er det poeter og kommunister, men også aspirerende islamister og mer eller mindre åpent homofile. Felles for kafégjestene er at de forsøker å finne balansen mellom hvem de har vært og hvem de skal være.

Ett av dramaene som utspiller seg i kafeen er forholdet mellom Nasser – en ung voksen med røtter i Irak og identitetskrise i Storbritannia, som trekkes mot stadig mørkere og mer ekstremistiske tolkninger av islam – og onkelen hans, Tawfik. Tawfik vil gjerne rettlede nevøen, men virker likevel forhindret fra et nært og ærlig forhold med gutten.

Vi blir også blant annet kjent med den unge kvinnen Amal, som innleder et forhold til den britiske ingeniøren Martin. Amal står midt i utfordringen av å bygge en ny identitet som rommer både henne selv og Martin, men livet hennes skal snart by på enda større utfordringer. En dag får kafeen nemlig en ny stamgjest: Iraks kulturattaché til London, som kommer rett fra flyet med en koffert full av begravde hemmeligheter.

Gjermund Granlund

Regissør

Samir er født i Bagdad i 1955, med en sveitsisk mor og en irakisk far. Samirs fulle navn er Samir Jamal al Din. Han jobber som regissør og produsent, og begynte å produsere egne filmer på midten av 1980-tallet. Han er mest kjent for “Baghdad-trilogien” bestående av Baghdad in My Shadow (2019) og dokumentarene Iraqi Odyssey (2014) og Forget Baghdad: Jewish and Arabs - The Iraqi Connection (2002).

Denne filmen inngår i

Fiksjon Fokus: Kultur og identitet

Land Sveits, Tyskland, Storbritannia

År 2019

Regissør Samir

Manusforfatter Samir, Furat al Jamil

Fotograf Alfredo de Juan, The Chau Ngo

Produsent Joël Louis Jent

Produksjonsselskap Dschoint Ventschr Filmproduktion AG, Coin Film, Ipso Facto Productions

Spilletid 1t 45m

Språk Arabisk, Engelsk

Undertekst Engelsk

Sjanger Drama

Aldersgrense 15

Lenker IMDb

Hva med disse filmene?