11. mar. - 17. mar.
Digital Festival
Tilgjengelig fra 11. mar.

Denne filmen vises på vår digitale festival.

Fadma: Even Ants Have Wings er en flue-på-veggen-dokumentar med glimt i øyet, om et kvinneopprør i en berberlandsby i Marokko.

Arbeidsdelingen mellom kvinner og menn følger strenge regler i den lille landsbyen høyt oppe i de vakre Atlasfjellene. Kvinnene bærer vann, passer barn, står for vasking, lager maten, og passer husdyrene. Mennene arbeider på jordene. Og om det er lite å gjøre, som det ofte er, slår de i hjel tiden med kortspill og tedrikking på den lokale kafeen.

En dag kommer Fadma. Hun bor i Casablanca med ektemannen, men er på ferie hos familien sin. Det er ikke mulig å se på Fadma at hun skiller seg fra de andre kvinnene i landsbygda, men vi forstår fort raskt at Fadma ikke er den som sitter stille i båten når hun opplever urettferdighet.

Hvorfor finner kvinnene seg i alt strevet, spør Fadma? Hvorfor ber de ikke mennene om hjelp? Hvorfor aksepterer de at mennene sitter og drar seg på kafeen, mens de selv bærer vann i solsteiken? Gjennom gjentakende samtaler vekker Fadma en drøm om at livet i den lille landsbyen kan fortone seg på andre måter enn det alltid har gjort. Mennene, på sin side, avviser behovet for forandring fullstendig. Og når kvinnene går ut i en samlet streik hvor de nekter å lage mat – ja, da er åpen konflikt ikke til å unngå.

Gjermund Granlund

Regissør

Jawad Rhalib ble født i 1965 i Marokko av belgisk-marokkanske foreldre. Jawad var opprinnelig journalist, før han i 1997 begynte å lage filmer. I sitt arbeid som forfatter og regissør fokuserer han på menneskerettigheter, globalisering og sosiale spørsmål. Hans mest kjente spillefilm er When Arabs Danced (2018), som vant hovedprisen på Visions du Réel i Nyon.

Denne filmen inngår i

Dokumentar Fokus: Kvinnekamp Fokus: Marokko

Land Marokko, Belgia

År 2020

Regissør Jawad Rhalib

Manusforfatter Kaouther Ben Hania

Fotograf Ali Benjelloun

Produsent Kristin Migeotte

Produksjonsselskap R&R Productions, Bentaqerla

Spilletid 1t 20m

Språk Berbisk

Undertekst Engelsk

Sjanger Dokumentar

Aldersgrense A

Hva med disse filmene?