ons. 10.04
20:00 - 21:36
Vika 2

OMAR er en intens thriller om vold, vennskap og okkupasjon på Vestbredden.

Omar er frustrert over den daglige ydmykelsen fra Israel, og bestemmer seg sammen med vennene Tareq og Amjad for å gjøre noe med det. De dreper en israelsk soldat! Ikke fordi det hjelper den politiske kampen, men for å vise at de ikke godtar undertrykkelsen de føler. Omar blir avslørt, arrestert, og får valget mellom å slippe ut hvis han angir vennene sine eller bli torturert og fengslet. Han sier til israelerne at han vil hjelpe dem, og til vennene sine at han planlegger et bakholdsangrep på israelerne. Det som følger er en spenningsdrevet thriller hvor Omar blir stilt overfor umulige valg, som hvorvidt man kan svike vennene sine for å overleve og om man kan gi opp den politiske kampen for å redde kjærligheten.

Omar er en Romeo og Julie-fortelling om okkupasjon, et psykologisk drama om en ung manns kamp for et verdig liv, og et intimt oppvekstdrama hvor tre venners liv blir endret for alltid. Regissøren hverken dømmer eller hyller karakterene for deres handlinger. Han viser heller at de vanskelige valgene for unge palestinere ikke er prinsipielle spørsmål, men harde realiteter de må forholde seg til hver dag, med dramatiske utfall.

Arkiv

Regissør

Hany Abu-Assad (f. 1961) er en av Palestinas mest berømte filmskapere. Han er kjent for filmer som Rana’s Wedding (2002), men fikk først sitt store internasjonale gjennombrudd med filmen Paradis Nå! (2005) som mottok en Golden Globe for beste fremmedspråklige film og som ble Oscar-nominert. Senere har han laget filmer som Omar (2013) som også ble Oscar-nominert, Idol (2015), The Mountain Between Us (2017) og Huda’s Saloon (2021).

Denne filmen inngår i

Fiksjon Fokus: Visit Palestine

Originaltittel عمر (Omar)

Land Palestina

År 2013

Regissør Hany Abu-Assad

Manusforfatter Hany Abu-Assad

Fotograf Ehab Assal

Produsent Hany Abu-Assad, David Gerson, Waleed Zuaiter

Med Adam Bakri, Leem Lubany, Iyad Hoorani

Produksjonsselskap ZBROS

Spilletid 1t 36m

Språk Arabisk

Undertekst Engelsk

Sjanger Thriller

Format DCP

Aldersgrense 12

Lenker IMDb

Hva med disse filmene?