Se brennaktuelle The Dissident på Arabiske filmdager

Denne rystende og kritikerroste dokumentaren kaster lys over mordet på den saudiarabiske journalisten og aktivisten Jamal Khashoggi.

2. oktober 2018 gikk den saudiarabiske Washington Post-journalisten og aktivisten Jamal Khashoggi inn sitt eget lands konsulat i Istanbul, for å få signert et dokument som ga ham adgang til å gifte seg med sin tyrkiske forlovede Hatice Cengiz. Han kom aldri ut igjen. I stedet ble han brutalt myrdet og partert, av det som angivelig var et likvideringsteam sendt av den saudiarabiske prinsen Muhammad bin Salman.

Det høres ut som en actionthriller du finner på Netflix, men er Oscarvinner Bryan Fogels (Ikaros, 2017) uhyggelige og detaljerte beretning om et høyst reelt mord på en brysom samfunnskritiker. (Netflix har dessuten signalisert at de ikke kommer til å vise filmen på grunn av dens eksplosive tematikk.)

The Dissident 2

Gjennom en rekke kilder nøster Fogel opp en konspirasjon i et omfang man nesten ikke kan fatte, som involverer en av de stigende politiske stjernene i den arabiske verden. Blant kildene finner vi den Oslo-baserte aktivisten lyal-el Baghdadi, som lever i skjul i Norge av frykt for represalier. Dette er en rystende historie, som får virkelig sprengkraft når den ses i sin helhet.

Introduction

Political scientist Sverre Lodgaard, who met Khashoggi and worked with him, paints a picture of Saudi Arabia as an international player and explains why the country avoid sanctions despite bestial events such as the murder of Khashoggi. The introduction will be held on Facebook on Friday, March 12 at 6 p.m., as well as on the website and our digital platform.

The Dissident premieres March 26, and has Norwegian distribution through Another World Entertainment.

Les mer om filmen og se trailer her: 

Tilknyttet arrangement: