Se brennaktuelle The Dissident på Arabiske filmdager

Denne rystende og kritikerroste dokumentaren kaster lys over mordet på den saudiarabiske journalisten og aktivisten Jamal Khashoggi.

2. oktober 2018 gikk den saudiarabiske Washington Post-journalisten og aktivisten Jamal Khashoggi inn sitt eget lands konsulat i Istanbul, for å få signert et dokument som ga ham adgang til å gifte seg med sin tyrkiske forlovede Hatice Cengiz. Han kom aldri ut igjen. I stedet ble han brutalt myrdet og partert, av det som angivelig var et likvideringsteam sendt av den saudiarabiske prinsen Muhammad bin Salman.

Det høres ut som en actionthriller du finner på Netflix, men er Oscarvinner Bryan Fogels (Ikaros, 2017) uhyggelige og detaljerte beretning om et høyst reelt mord på en brysom samfunnskritiker. (Netflix har dessuten signalisert at de ikke kommer til å vise filmen på grunn av dens eksplosive tematikk.)

The Dissident 2

Gjennom en rekke kilder nøster Fogel opp en konspirasjon i et omfang man nesten ikke kan fatte, som involverer en av de stigende politiske stjernene i den arabiske verden. Blant kildene finner vi den Oslo-baserte aktivisten lyal-el Baghdadi, som lever i skjul i Norge av frykt for represalier. Dette er en rystende historie, som får virkelig sprengkraft når den ses i sin helhet.

Introduction

Statsviter Sverre Lodgaard, som selv har møtt Khashoggi og arbeidet med ham, tegner et bilde av Saudi-Arabia som internasjonal aktør og peker på hvorfor de unngår sanksjoner på tross av hendelser som dette bestialske drapet. Innlegget fra Sverre Lodgaard vil du kunne se på Facebook fredag 12. mars kl. 18:00, samt på nettsiden og vår digitale plattform.

The Dissident får norsk kinopremiere 26. mars, og distribueres av Another World Entertainment.

Les mer om filmen og se trailer her: 

Tilknyttet arrangement: