Festivalen er i gang!

Vi markerer åpningen av en heldigital utgave av Arabiske filmdager med en hilsen fra festivalen og fra Oslos kulturbyråd.

Ti år med knallsterk film fra og om den arabiske verden

Velkommen til Arabiske filmdager! Årets festival er den 11. i rekken, og det er ti år siden festivalen så dagens lys på Cinemateket i 2011. Det er ti år siden den arabiske våren, og i ti år har vi latt regionens regissører fortelle sine egne historier om de enorme omveltningene som har skjedd. Politisk sett er den arabiske verden fortsatt preget av mye konflikt, men på filmfronten er det all grunn til optimisme. På tross av politiske begrensninger og internasjonal pandemi lykkes arabiske filmskapere med å produsere filmer av høy internasjonal kvalitet. Det er gledelig!

Arabiske filmdager er i år en heldigital festival, og det gir oss nye muligheter. For første gang kan vi dele de nøye utvalgte filmene på programmet med alle sofakrokene i hele Norge, og ikke bare med vårt kjære publikum som bor i nærheten av Vika kino. Det er spennende at arbeidet vi legger ned i å hente de beste og nyeste filmene fra og om den arabiske verden i år kan spres til så mange flere, og vi håper det er mange som vil benytte seg av denne sjansen.

Libanon er et av landene vi har valgt å fokusere på i årets program. I de tre filmene i seksjonen ser vi blant annet hvor viktig klasseperspektivet er for å forstå noen av landets utfordringer: der A Long Breath tar oss med til de fattigste av libanesere nord i landet, viser Beirut, la Vie en Rose hvordan det står til blant de superrike. Vi håper og tror at Arabiske filmdager kan bidra til nye innsikter om de store forskjellene som eksisterer mellom folk i Libanon.

Også Palestina vies ekstra plass i år. Med hele fire filmer fra dette landet på programmet får vi et bredt innblikk i hva som rører seg fra Gaza i sør til Nazareth i nord. Gaza mon amour er en kjærlighetshistorie – noe vi ikke nødvendigvis forbinder med Gaza, mens dokumentaren Mayor beskriver hvor krevende det er å være øverste folkevalgte i Ramallah når det i realiteten er okkupasjonsmakten som bestemmer.

En internasjonal pandemi skaper uante utfordringer vi må løse på strak arm. Da årets åpningsfilm, The Man Who Sold his Skin, havnet på listen over 15 mulige filmer til å vinne Oscar for beste utenlandske film, fikk vi ikke lenger lov til å vise filmen digitalt. I stedet for å fortvile gleder vi oss over filmens suksess, og inviterer i stedet til premierevisning av filmen når kinoene i Oslo er åpne igjen.

Vi er svært stolte av årets program, og glade for at det finnes løsninger for å se film selv om kinoene i Oslo er stengte. Samtidig gleder vi oss til vi igjen får mulighet til å se film sammen. Film er best på det store lerretet i kinosalen, men den er ikke så verst i sofaen heller, i alle fall ikke med slikt et knallprogram!

Gjermund Granlund, programsjef for Arabiske filmdager

En hilsen fra programsjef og produsent

Arabiske filmdagers programsjef Gjermund Granlund og juniorprodusent Karoline Pedersen erklærer festivalen for åpnet og ønsker publikum god festival!

En hilsen fra kulturbyråden

Oslos byråd for kultur, idrett og frivillighet, Omar Samy Gamal, skulle stått for den offisielle åpningen av festivalen på Vika kino i kveld. Her er hans hilsen til festivalen.

Filmpakker

Er du usikker på hva du skal se på festivalen? Vi har satt sammen noen utvalgte filmpakker der du kan leie flere filmer samlet til en god pris.

Les mer