Den egyptiske mester: Youssef Chahine

I oktober viser vi tre filmer av den egyptiske mesteren Youssef Chahine i samarbeid med Cinemateket i Oslo.

Endelig kan vi, i samarbeid med Cinemateket i Oslo, vise tre filmer av den egyptiske regissøren Youssef Chahine. På grunn av nedstengingen av Oslo har dette retrospektivet blitt utsatt flere ganger, men 12.–14. oktober blir det endelig mulig å se Chahines filmer på stort lerret.

Youssef Chahine (1926-2008) er den regissøren som for alvor gjorde egyptisk film internasjonalt anerkjent. Chahine klarte på mesterlig vis å speile det egyptiske samfunnets enorme sosiale og politiske omveltninger gjennom sine filmer, og var frem til sin død i 2008 en sterk stemme i kampen mot ekstremisme og totalitære styrer. Har du et ønske om å forstå Egypts moderne historie er Chahines filmer derfor et godt sted å begynne.

Følg Facebook-eventet til retrospektivet her.

Filmene som vises er:

Cairo Station

CAIRO STATION

Tirsdag 12. oktober kl. 21.15

Kjøp billetter til visningene her.

Cairo Station ble Youssef Chahines store gjennombrudd. Filmen er et psykologisk melodrama som handler om avisselgeren Qinawi, spilt av Chahine selv, som er seksuelt tiltrukket av brusselgeren Hanuma. Handlingen utspiller seg i sin helhet på togstasjonen i Kairo, et mikrokosmos som speiler det egyptiske samfunnet. Filmen, som konkurrerte om Gullbjørnen i Berlin, hentet klar inspirasjon fra italiensk neorealisme.

Iskindereya Leh Still 5

ALEXANDRIA... WHY?

Onsdag 13. oktober kl. 20.45

Kjøp billetter til visningene her.

I filmtrilogien navngitt etter hans fødeby Alexandria, fokuserer Chahine på det selvbiografiske. Filmen foregår under andre verdenskrig og introduserer oss for Chahines alter ego, den unge skuespilleren Yehia, som er helt opphengt i filmer fra Hollwood. Filmen løfter frem det store mangfoldet i det egyptiske samfunnet og har en episodisk fortellerform, noe som gjør den svært interessant i både handling og form. Filmen er til dags dato en av Chahines mest anerkjente filmer internasjonalt.

Ennasser Salahelddine Still 2

SALADIN

Torsdag 14. oktober kl. 19.00

Kjøp billetter til visningene her.

Det historiske eposet Saladin er Chahines eneste film med dialog på fusha (gammel arabisk), og er uten tvil regissørens mest storslagne film. Handlingen er lagt til det 12. århundret og det tredje korstoget, og er en episk fortelling om sultanen Saladins forsvar av Jerusalem mot de kristne korsfarerne. Filmen ble utgitt i tiden mellom de to krigene med Israel, og mange leser derfor filmen som et bilde på daværende president Gamal Abdel Nassers politikk og hans arbeid for en panarabisk bevegelse.