lør. 13.04
18:45 - 20:10
Vika 1

Tolv kvinner i forskjellige aldre og fra ulike bakgrunner fanges i en skjønnhetssalong mens en voldelig situasjon pågår rett utenfor døren, der Hamas, en stjålet løve og en lokal gjeng er involvert.

Klientellet i salongen er variert: En kommende brud, en troende, en ensom kvinne i førtiårene, en arrogant småborgerlig og en munter husfrue, for å nevne noen. Utenfor blir situasjonen mer og mer spent der en lokal gjeng har stjålet en løve fra en dyrepark i Egypt – smuglet via tunneler. Dette er Hamas, som styrer på Gaza, svært misfornøyd med. Det som kompliserer saken for salongklientellet, er at en av gjengmedlemmene er kjæresten til en av de ansatte på salongen.

Dégradé har et fantastisk rollegalleri, med blant annet Hiam Abbass i en viktig rolle. Filmen ble spilt inn parallelt med krigen i 2014, og selv om det er vanskelig å ikke tenke at situasjonen på Gazastripen informerte filmen, har regissørbrødrene Arab og Tarzan Nasser valgt å lage en film som først og fremst handler om individer fremfor konflikten som pågår rundt dem.

«The Nassers transform this typical haven for female solidarity and turn it into a danger zone with animosity threatening to bubble over into all-out warfare.»
– Hanna Flint, The New Arab –

Red.

Regissør

De palestinske tvillingene Arab og Tarzan Nasser (f. 1988) har regissert flere filmer. De slo igjennom med kortfilmene Colorful Journey (2010) og Condom Lead (2013). Senere lagde de spillefilmene Dégradé (2015) og Gaza mon amour (2020). Gaza mon amour var Palestinas bidrag til Oscar i 2021.

Denne filmen inngår i

Fiksjon Fokus: Visit Palestine

Originaltittel ديچراديه

Land Palestina, Frankrike, Qatar

År 2015

Regissør Arab Nasser, Tarzan Nasser

Manusforfatter Arab Nasser, Tarzan Nasser

Fotograf Éric Devin

Produsent Rani Massalha, Rashid Abdelhamid, Marie Legrand

Med Hiam Abbass, Manal Awad, Mirna Sakhla, Victoria Balitska

Produksjonsselskap Les Films du Tambour, Made in Palestine

Spilletid 1t 25m

Språk Arabisk

Undertekst Engelsk

Sjanger Drama

Format DCP

Aldersgrense 15

Lenker IMDb

Hva med disse filmene?