Å fortelle noen at du er forelsket i dem er like vanskelig i krig som i fred. Det er sommeren 1982, og beleiringen av hovedstaden i Libanon, Beirut nærmer seg med stormskritt. For 11 år gamle Wissam er det derimot jevnaldrende Joanna som gjelder. De går begge på en internasjonal skole i åsen ovenfor byen, og mens flystøy og bombestøy kommer stadig nærmere skolebygningen følger vi Wissams forsøk på å tilnærme seg jenta han er forelsket i.

Wissams romantiske framstøt er både keitete og sjarmerende, men det ligger hele tiden en nerve under kjærlighetshistorien, som intensiveres etter som tegnene på krig blir tydeligere. Det er et fascinerende skue å se lærerne ved skolen (blant dem mesterregissør og skuespiller Nadine Labaki i en overbevisende rolle) prøve å beholde roen overfor elevene, når omgivelsene ikke lenger føles trygge.

1982 er i hovedsak basert på regissør Oualid Mouaness egne minner av de siste dramatiske dagene før han og familien hans måtte forlate Libanon på grunn av krigen. Den føles svært autentisk, og er en viktig påminnelse om at veien fra hverdagsliv til krigssone kan være utrolig kort. Så utspiller da også filmens handling seg i løpet av én enkelt dag.

Oualid Mouaness vokste opp i Libanon og Liberia, og studerte i Beirut og Florida. Han har regissert en rekke kortfilmer og dokumentarfilmer. Han siste kortfilm, The Rifle, the Jackal, the Wolf and the Boy ble shortlistet til Oscar i 2017. Mouaness har tidligere vært involvert i produksjonen av musikkvideoer for David Bowie, Rihanna og Katy Perry.

Originaltittel 1982

År 2019

Regissør Oualid Mouaness

Manusforfatter Oualid Mouaness

Fotograf Brian Rigney Hubbard

Produsent Alix Madigan, Oualid Mouaness, Myriam Sassine, Georges Schoucair, Christopher Tricarico, Ingrid Lill Høgtun

Med Mohamad Dalli, Gia Madi, Aliya Khalidi, Nadine Labaki

Produksjonsselskap Tricycle Logic, Abbout Productions, Boo Pictures, MAD DOG FILMS, Barentsfilm

Spilletid 1t 40m

Lenker IMDb