fre. 17.03
20:15 - 22:44
Vika 1

Tragedie og humor går hånd i hånd i denne perlen om krig og konflikt sett gjennom barneøyne. Neighbours er et varmt og vakkert drama som, tross alvoret, renner over av kjærlighet.

Tidlig på 80-tallet bor den seks år gamle kurdiske Sero med familien sin i en landsby på den syrisk-tyrkiske grensen. Han plager soldater med onkelen Amar, er stadig på besøk hos den jødiske nabofamilien og drømmer om å en gang ha en TV å se tegnefilmer på. Livet er fredelig på tross av den politiske situasjonen, men det skal til å endres. Landsbyens nye lærer er sendt for å innordne barna under det syriske diktatorskapet og lære dem å hate jøder. Da tragedie rammer Seros familie endrer tilværelsen seg drastisk. En kjedereaksjon av endringer settes i gang, og før skoleåret er omme er Seros liv endret for alltid.

Før filmvisningen blir det en samtale med regissør Mano Khalil om filmen Neighbours og om kurdisk filmkultur. Samtalen vil foregå på engelsk og varer i ca. 25 minutter. Neighbours er inspirert av regissørens egen oppvekst.

Arrangementet er en del av vår programseksjon Fokus Kurdistan:
Med om lag 30 millioner regnes kurderne som verdens største folkegruppe uten en egen selvstendig stat. Konflikten rundt kurderne og deres drøm om et Kurdistan har vært en del av kjernen av urolighetene i Midtøsten i over 100 år. Kurdernes drøm om et eget hjemland har blitt knust flere ganger, og kurderne har levd konstant i mer eller mindre åpen konflikt med Tyrkia, Syria, Irak og Iran. På Arabiske filmdager (AFD) 2023 lager vi en egen programseksjon med fokus på Kurdistan. Med utgangspunkt i filmvisninger, supplert med innledninger og panelsamtaler ønsker Arabiske filmdager å sette søkelys på denne glemte konflikten og belyse dens ringvirkninger for regionen.

Arrangementet er støttet av Bergesenstiftelsen


Relaterte filmer