Årets åpningsfilm er klar

Det begynner å nærme seg festival, og vi jobber på spreng med å legge siste hånd på årets program! 6. mars åpner billettsalget for hele festivalen, men allerede i dag slipper vi fire nye filmer - blant annet åpningsfilmen.

Til å åpne årets festival har vi plukket ut Sofia av den marokkanske spillefilmdebutanten Meryem Benm'Barek-Aloïsi. Dette er et hardtslående drama som våger å kommentere tabubelagte temaer, slik vi har sett flere andre filmer fra Marokko gjøre de siste årene. Filmen ble vist i den prestisjetunge seksjonen Un Certain Regard under fjorårets filmfestival i Cannes, der Benm'Barek-Aloïsi vant prisen for beste manus. Skuespiller Sarah Perles gjester festivalen, og vil være tilstede på åpningen.

SOFIA

Frankrike
2018
Språk Arabisk, fransk
Spilletid 80 min

Lovene for sex utenfor ekteskapet i Marokko er svært strenge, og straffes med fengsel. Det er et slikt politisk utgangspunkt som danner grunnlaget for Sofia. Født i Marokko og oppvokst i Belgia retter regissør Benm'Barek-Aloïsi lupen mot et samfunn og system som er konservativt, utdatert og kjønnsdiskriminerende. Et slikt samfunn blir et problem for 20 år gamle Sofia (Maha Alemi), som er gravid, men som har fornektet svangerskapet og dermed blir klar over det først i det fødselen er i gang. Sammen med kusinen Lena (Sarah Perles) drar Sofia fra familieselskapet i håp om å finne et sted der Sofia får føde, men ingen sykehus vil ta imot henne uten de nødvendige papirene som bekrefter farskapet. De får til slutt hjelp av en barmhjertig lege, og etter fødselen starter arbeidet med å få barnefaren til å ta på seg ansvaret for barnet, slik at det kan bli anerkjent av staten og Sofia unngår straff. Sofia er vel så mye en film om klasse som om kjønn, subtilt fortalt gjennom miljø, kostymer og minst språk.

YOMEDDINE

Egypt, USA, Østerrike
2018
Språk Arabisk
Spilletid 97 min

Det finnes mange ulike måter å falle utenfor samfunnet på, og Yomeddine løfter frem flere av dem. I hovedrollen møter vi Beshay, en mann som i ung alder ble plassert av faren i en koloni for spedalske. Når Beshays psykisk syke kone dør, bestemmer han seg for å dra tilbake til sitt fødested Qena utenfor Luxor sammen med den foreldreløse vennen Obama. Sammen legger de ut på jakt etter et bedre liv, men møter på en rekke fordommer fra det egyptiske samfunnet. Yomeddine, som betyr dommedag på arabisk, er A.B. Shawkys regidebut, og hadde premiere under filmfestivalen i Cannes. Har du lyst til å se en karakterdrevet road-movie som oser av varme er dette garantert filmen for deg!

Filmen er distribuert av Europafilm.

DEAR SON

Tunisia, Frankrike, Belgia
2018
Språk Arabisk
Spilletid 100 min

I følge rapporter fra FN har Tunisia det høyeste antallet unge menn som har dratt til Syria for å kjempe for den islamske staten. Hva er ligger til grunn når man velger å dra inn i en krigssone? Det er dette regissør Mohamed Ben Attia, som gjestet festivalen i 2017 med Min arabiske vår, forsøker å gi svar på i det hjerteskjærende dramaet Dear Son, som ble vist under fjorårets filmfestival i Cannes. Ekteparet Dhrif og Nazil har investert alt i sin 19 år gamle sønn Sami, som på sin side lider av migrene og forventningspress før en kommende eksamen. Så en dag, uten forvarsel, forlater han foreldrene og reiser til Syria. I desperasjon og fortvilelse legger Dhrif ut på en dyster reise for å få sin aller kjæreste hjem. Ben Attia lar fokuset ligge på foreldrene, og tar med dette et klokt valg ved å la filmen dreie seg om ekstremismens indirekte ofre – de etterlatte som må fortsette livet i det uvisse.

STILL RECORDING

Libanon, Syria, Frankrike, Tyskland
2018
Språk Arabisk, engelsk
Spilletid 120 min

Still Recording vant kritikerprisen i Venezia for sin skildring av hverdagsliv midt i den syriske borgerkrigen. Kunststudentene Saeed og Milad beslutter å flytte fra Damaskus til Douma, en forstad som kontrolleres av opprørere mot regimet. I en periode på over fire år følger vi de to vennene og deres omgangskrets og alt de går igjennom: sult, angrep og beleiring, men også latter, fest og en utrettelig tro på det gode i mennesker. 500 timer med råmateriale er destillert til to. Filmen er ikke et forsøk på å forklare kronologien i borgerkrigen, men velger i stedet ut noen av de hendelsene som griper inn i de to vennenes liv: en telefon mellom en opprører og en av Assads soldater, en snikskytters bekjennelse før han skyter og en joggende mann blant alle ruinene. Og som tilskuer til disse hendelsene er det vanskelig å ikke stille seg spørsmålet: Er det noe vi kunne ha gjort?

GJENSYN MED FJORÅRETS HOVEDGJEST

Har du lyst til å få med deg en ekte, arabisk filmklassiker? Vi arrangerer spesialvisning av filmen West Beirut førstkommende fredag i samarbeid med Cinema Neuf og Babel Filmklubb. Dette er debutfilmen til regissør Ziad Doueiri, som var festivalens hovedgjest i fjor. Da ble filmen raskt utsolgt, så derfor har vi satt opp en ny visning, slik som filmen er ment å vises på kino – nemlig i en 35mm filmkopi.

Visningen er gratis – du behøver bare betale kontigent til Filmklubbforbundet på 25 kr. Det serveres pizza, og du får høre litt om årets festivalprogram før vi snurrer film. Les mer her.