Årets program er sluppet!

Det er med stor fornøyelse at vi presenterer årets program. Ja, vi vil faktisk påstå at det er det beste så langt i festivalens korte historie!

«Målet vårt er å gi folk en helg fylt med opplevelser fra den arabiske verden som du blir underholdt av, i tillegg til at du forhåpentligvis blir pushet til å se ting på en ny måte. Og det mener vi årets program gjør,» sier Kristian Takvam Kindt, prosjektleder i Arabiske Filmdager.
Vi har plukket ut godbiter fra filmskapere i verdenseliten. Både åpningsgjesten Ziad Doueiri (The Attack), og Nabil Ayouch (Horses of God) har vist filmene sine i Cannes og vunnet priser verden rundt, så det er utrolig gøy å kunne presentere begge deres filmer i samme år. Det er i tillegg er en stor ære å få Ziad Doueiri, Midtøstens kanskje mest karismatiske regissør som hovedgjest.

The Attack er en thriller av de sjeldne, som provoserer og utfordrer vår forståelse av Israel, Palestina, terror og kjærlighet. Den suksessrike palestineren Amin Jaafari jobber som kirurg i Tel Aviv Israel. Han synes jobben er spennende, han har et vakkert hus og nesten bare jødiske venner. Men så skjer det utenkelige: hans egen kone anklages for et brutalt terrorangrep. Med The Attack kombinerer Doueiri på mesterlig vis intens spenning med dyp forståelse og et humanistisk budskap.
Horses of God konfronterer oss med flere aktuelle spørsmål. Hvordan kan voldelig islamisme oppstå? Kan vi føle sympati for terrorister? Dette utgjør kjernen i Nabil Ayouchs kritikerroste spillefilm, som premierte under Cannes-festivalen i 2012. Vi følger fire barn som lever i et slumområde i utkanten av Casablanca. Oppveksten deres preges av en blanding av maktkamp, maskulinitet og maktesløshet. Ayouchs mesterlige instruering av barneskuespillerne, i tillegg til en forførende cinematografi og et svært godt driv løfter denne sosialpolitiske thrilleren til en av de beste fra regionen på lang tid.

Vi er også veldig stolte av de mange dokumentarfilmene vi har plukket ut. Noen ganger tenker folk at dokumentarfilm er kjedeligere enn spillefilm, men det er egentlig ikke sant! De filmene vi har sett som har påvirket oss mest har vært dokumentarer. Det er noe helt unikt med filmer som klarer å komme innpå virkelige mennesker. Høydepunktene på dokumentarfronten er A World Not Ours og The Secret Capital.

A World Not Ours er et unikt og rørende portrett av en flyktningeleir, som unngår å fremstille flyktningene kun som ofre eller lidende. De er virkelige mennesker med fengslende historier. Dansk-palestinske Mahdi Fleifel drar tilbake til leiren han besøkte hver sommer som barn. Han ønsker å vise at en palestinsk flyktningeleir ikke er som vi tror. Resultatet er en ironisk, bittersøt og uimotståelig dokumentar om livet i den palestinsk flyktningeleiren Ein el-Helwe.
The Secret Capital er en original vri på den egyptiske revolusjonen, hvor regissørene har dratt ut av Kairo og spør seg hvordan revolusjonen ser ut der hvor flest egyptere bor, nemlig på landsbygda. De gir et morsomt og friskt perspektiv på utviklingen. Regissørene Mukhtar Saad Shehata og Samuli Schielke tegner et facinerende portrett av en hittill ukjent del av post-Mubarak Egypt, og er også gjester under Arabiske Filmdager.

Det er også mye morsomt som skjer utenfor filmvisningene!
«De to paneldebattene om voldelig islamisme og det palestinske flyktningeproblemet kommer til å bli knallbra», sier Kristian. I alt snakket om den arabiske våren har disse to temaene forsvunnet litt fra medias agenda. Men de har så absolutt ikke sluttet å eksistere. Vi gleder oss veldig til å høre noen av verdens ledende eksperter på tema diskutere! En hovedmotivasjon for festivalen er å gi folk en helhetlig opplevelse, hvor du ikke bare ser film, men også blir med på fest med arabisk musikk og nyter arabisk mat. Vi er derfor veldig stolte av vår festen vår lørdag kveld, hvor vi både kan love god musikk og god stemning. Den beste måten å oppleve Arabiske Filmdager på er ved å kjøpe et festivalpass. Vi har klart å få igjennom en usedvanlig lav pris på passet, (kun 250 kr for hele helgen!) og vi håper folk utnytter det. Det er selvfølgelig flott om folk kun vil se en film, men alle filmene og arrangementene er plukket ut med tanke på en helhet. Setter du av hele helgen tror vi ikke du kommer til å angre.

Filmene spenner utrolig bredt, både geografisk, tematisk og i stil, så her er det ikke bare en, men flere filmer for alle!