Årets klassiker - Palassets stillhet

Hvert år presenterer Arabiske Filmdager en klassiker fra Midtøsten i sitt program. Årets klassiker står for mange som kanskje den beste arabiske filmen noensinne: Palassets stillhet. Regien er ved en av de virkelig store foregangskvinnene i arabisk film, Moufida Tlatli.

Palassets stillhet er fra 1994 og tar for seg livet for mor og datter på innsiden av et palass mot slutten av det franske protektoratet i Tunisia. Filmen begynner med at hovedpersonen Alia returnerer til en forfallen utgave av palasset hun vokste opp i. Hjemreisen skyldes prins Sidis død. I møtet med palasset og prins Sidis enke begynner minnene fra hennes egen og morens tid i palasset å strømme på.
Handlingen foregår først og fremst i form av tilbakeblikk til Alias tid i palasset, omtrent ti år før vi møter henne i starten av filmen. Moren jobber som tjener uten lønn. Arbeidsoppgavene er slett ikke bare vasking og matlaging, men også seksuelle tjenester må utføres. På utsiden raser krigen, men det er slettes ikke rolig på innsiden av palasset heller. Prins Sidi ønsker som tradisjonen tilsier å ta unge Alia som elskerinne, men moren nekter. Dette fører med seg store konsekvenser for livet i palasset, og vi blir vitne til en intens kamp for en ung kvinnes frihet. Filmen er i all hovedsak filmet på innsiden av palasset. Dette medfører at man virkelig kjenner på den klaustrofobien de kvinnelige hovedpersonene føler. Her skjer ting innenfor palassets fire vegger, på mannens premisser. Filmen er kjent som den første arabiske filmen fra en kvinnelig filmskaper.

Regissør Moufida Tlatli har i høyeste grad vært en foregangskvinne i film fra den arabiske verden. Også før hun ble regissør deltok hun i filmteamene til mange av de store arabiske filmproduksjonene. Da filmen kom i 1994 ble den omfavnet av kritikerne og stakk av med flere prestisjetunge priser. Blant disse var International Critics Award ved Toronto International Film Festival, Golden Camera Award ved Cannes Film Festival og Golden Tulip Award ved Istanbul International Film Festival (1995).