Tunisisk prisvinnende film åpner Arabiske filmdager

Det er duket for en brak av en åpning av årets Arabiske filmdager. I As I Open My Eyes skildrer Leyla Bouzid på glitrende vis stemningen av frykt og mistenksomhet som rådet under diktaturet i Tunisia og gir en av de beste filmskildringene av den arabiske våren, uten et eneste bilde av en demonstrasjon. Filmen er i tillegg spekket med medrivende sanger som fremføres med stor overbevisning.

Tid: torsdag 14. april kl. 18.00
Sted: Victoria kino
Billetter: kjøpes HER

I As I Open My Eyes møter vi den sjarmerende og engasjerende 18-årige kvinnen Farah, som kjemper mot både familie og regimet for drømmen om å bli sanger i perioden rett før den arabiske våren bryter ut. Faren jobber og bor i en annen by fordi han nekter å bli med i presidentens parti. Mor har tatt det på seg å «beskytte» Farah mot å ta feil valg i livet, noe hun kjenner alt for godt selv som skikkelig rebell i egne ungdomsår. Farah trosser egen familie og bryter ytringsfrihetens grenser når hun sniker seg ut og lever et liv som vokalist i et band med politiske tekster og med en kjæreste i skjul. Men dobbeltlivet varer ikke lenge, og en dag får moren besøk av en gammel bekjent som forteller om datterens utsvevende livsstil. Farah konfronteres med sine hemmeligheter og lover at hun skal holde seg unna, men klarer hun det?

As I Open My Eyes har sjarmert en hel filmverden, og er den arabiske filmen som har vunnet desidert flest internasjonale priser i år. Filmen skildrer på glitrende vis stemningen av frykt og mistenksomhet som rådet under diktaturet i Tunisia og gir en av de beste filmskildringene av den arabiske våren, uten et eneste bilde av en demonstrasjon. Det er den kvinnelige hovedrolleinnehaveren som virkelig løfter filmen til store høyder med en ungdommelig glød som smitter gjennom kamera. Filmen er i tillegg spekket med medrivende sanger som fremføres med stor overbevisning.

A headstrong young woman in Tunisia bucks her parents and her repressive society in Leyla Bouzid’s impressive debut. Variety

Oslos ordfører Marianne Borgen foretar den offisielle åpningen av Arabiske filmdager. Det serveres også en velkomstdrikke i forkant av visningen til alle med billett til åpningsfilmen.