Tid for hummus, kibbeh og tabbouleh på Kino Victoria Spiseri

Under Arabiske filmdager vil restauranten på Kino Victoria servere kulinariske lekkerbiskener fra Midtøsten og Nord-Afrika. Staben tok turen til Victoria for å prøvesmake. Det ble en saftig og fargerik opplevelse, spekket med grønnsaker, lam og sterke smaker fra fjerne land.

Kino Victorias restaurantsjef ble nesten født i Egypt. Kanskje det er derfor det umiddelbart føles som å stikke smaksløkene i en arabisk husmors gryte der vi tropper opp på Victoria Kino en torsdag ettermiddag for prøvespising av festivalmenyen. Og la oss ha det sagt med det samme. Dette er smakskombinasjoner du neppe finner på Voss eller i Valdres.

Hvorfor smaker Arabiske filmdagers spesialmeny så godt? Svaret finner du i de århundrelange mattradisjonene til de arabiske landene. I hvitløk, tahini, sitron, spisskummen og mynte. Det finnes mye godt å spise i både Syria, Palestina og Egypt, men det arabiske kjøkkens rolls royce er den libanesiske gastronomi. I tillegg har Nord-Afrika sitt eget underbare kjøkken basert på deilige gryteretter og couscous. Under festivalen vil Kino Victorias spiseri hver dag diske opp med én arabisk spesialrett. I tillegg vil det hver dag være mulig å bestille Midtøstens tapas, mezze.

Helgens meny vil inkludere noen lekkerbiskener som kun din bestemor fra Beirut, grandtante fra Gaza eller svigermor fra Sana’a kunne gjort bedre. Her finner du deilige sauser som baba ganoush, hummus og labaneh. En lekker nord-afrikansk tajine-gryte eller en libanesisk mezze-tallerken. Kibbeh av bulgur og kjøtt, tabbouleh og couscous, bønnesalat og ovnsstekt lam. Og hjemmelaget pitabrød, nesten som om det hadde blitt tilberedt i en steinovn i Saida.

Da Arabiske filmdagers stab tok turen til Victoria for å smake, ble det fort fart på superlativene. Festivalens prosjektledere Gjermund og Kristian, som er mer enn gjennomsnittlig bevandret i arabiske delikatesser, fikk snart store glis om munnen. Og Film fra Sørs daglige leder Elisabeth har aldri smakt maken til det ovnsstekte lammet hun fikk på sin tallerken.

Velkommen skal du være til Kino Victoria Spiseri! Under Arabiske filmdager 4.-6. april holder restauranten åpen hele dagen.