Tel Aviv on Fire avslutter årets festival
Under en uke igjen til billettslipp for hele festivalen, men vi klarer ikke å vente og slipper fire filmer til på programmet – blant annet avslutningsfilmen.
Vi avslutter årets festival med satiren Tel Aviv on Fire. Filmen har fått svært gode kritikker i Variety og Hollywood Reporter, som gikk sin seiersgang på filmfestivalen i Venezia i fjor.
Filmen er laget av den palestinske regissøren Sameh Zoabi som leverer et humoristisk skråblikk på Palestina og den israelske okkupasjonen. En fornøyelse av en film, som du må få med deg på årets festival. Les mer om denne og tre andre av filmene fra årets program nedenfor.
Tidligere smakebiter på programmet finner du her og her.
Luxembourg, Belgia, Israel, Frankrike
2018
Språk Arabisk, hebraisk
Spilletid: 100 min
Tel Aviv on Fire er en særdeles vellykket satire som leverer et humoristisk skråblikk på Palestina og den israelske okkupasjonen. Vi følger palestinske Salam (Kais Nashef), som jobber på innspillingen av såpeserien «Tel Aviv on Fire». Serien er en nostalgisk spionfortelling fra Seksdagerskrigen, om agenten Rachel som har som mål å infiltrere det israelske militæret gjennom å forføre den israelske generalen Yehuda. Den viser seg å være svært populær hos både blant palestinere så vel som israelere.
En dag blir Salam stoppet på vei til jobb av den israelske grensevakten Assi (Yaniv Biton), hvis kone er opphengt i såpeserien. Grensevakten presser Salam til å endre handlingen i tråd med det han tror kona vil like. Heretter må Salam forsøke å påvirke hvordan handlingen i såpeserien utvikler seg, uten å avsløre at det er en israelsk grensevakt som gir ham ideene. Samtidig må TV-seriens produsent og Salams onkel Bassam (Nadim Sawalha) balansere hårfint mellom å være akkurat så anti-sionistisk at det palestinske publikummet følger med, uten at det israelske publikumet boikotter serien.
France, Turkey
2019
Språk Arabisk, fransk
Spilletid: 102 min
Av de som dro til Syria for å kjempe for IS er det nesten bare menn som kom tilbake, mens de fleste kvinnene er drept, eller fortsatt savnet. Escape from Raqqa er basert på en sann historie. Vi møter franske Faustine som drar fra ektemannen Sylvain til Syria for å tilslutte seg IS – og med seg har hun deres fem år gamle sønn. Hun er forespeilet at livet i Raqqa skal bestå av hjelpearbeid, men når hverdagen viser seg som noe helt annet er det allerede for sent å flykte. Sylvain, på sin side, forstår raskt at de franske myndighetene ikke kommer til å løfte en finger, og må ty til et nettverk av venner som kan hjelpe ham med den risikable operasjonen det er å få dem hjem i live.
ISIS, TOMORROW: THE LOST SOULS OF MOSUL
Italia
2018
Språk Arabisk
Spilletid 80 min
I etterdønningene av krig er det vanlig at de beseirede legger igjen gjemte våpen til en bedre tid da de igjen skal kjempe. I løpet av den tre år lange okkupasjonen av Mosul levde over en halv million mennesker under myndighetsalder i den IS-okkuperte byen, og denne dokumentaren fokuserer på livene til barna og familiene som er indoktrinert og trent opp til å bli voldelige ekstremister. Er disse barna det mest effektive våpenet i kampen for å gjenreise ideen om et universelt Kalifat en gang i fremtiden?
Journalistene Francesca Mannocchi og Alessio Romenzis dokumentar ble påbegynt seks måneder etter at Mosul var frigjort, og vi møter en by i ruiner og mennesker som er minst like skadet. Gjennom intervjuer, særlig med mindreårige, får vi innblikk i et hat mellom innbyggerne som virker uforsonlig i mange generasjoner fremover, og et klart varsel om at IS langt ifra er beseiret.
Palestina, Irland
2019
Språk Arabisk
Spilletid 90 min
Gaza kalles for et stort, åpent fengsel, og kan ifølge FN være ubeboelig i 2020. For Andrew McConnell, som startet et fotoprosjekt her i 2014, var målet å dokumentere surfekulturen i Gaza. Men underveis begynte krigen, og prosjektet tok en annen retning. Dokumentaren, som hadde premiere på filmfestivalen i Sundance tidligere i år, fokuserer på hverdagslivet til de rundt to millioner menneskene som befolker området. Det være seg taxisjåføren, mannen som har 40 barn med tre koner, jenta som drømmer om utdannelse, eller ambulansesjåføren som står parat når det er demonstrasjoner på grensen.
Gaza er en dokumentar som heldigvis ikke bruker tid på å svartmale den ene siden eller glorifisere den andre, men i stedet fokuserer på de som er ofre og politiske spillebrikker for begge sider: Hamas, som kontrollerer området, og Israel, som ønsker å overta kontrollen. Gjennom observerende kamerabruk ønsker regissørene først og fremst å overbevise verden om at det er på tide å redde befolkningen i Gaza – før det er for sent.
ARABISK FEST PÅ VIPPA
Vi gjentar fjorårets suksess med en arabisk helaften på VippaOslo, der du kan oppleve et beste av arabisk film, musikk og mat! Som en oppvarming til Arabiske filmdager 2019, som går av stabelen 20.-24. mars på NFkino Vika, rigger vi til kinolerret på Vippa. Det blir gratisvisning av feelgood-filmen IDOL (2015) – en film som passer for hele familien – og storslått konsert med Atlas Band.
Matbodene Aleppo Bahebek og Marrakech disker opp med syriske og marokkanske spesialiteter som gir deg vann i munnen, og baren på Vippa vil også la seg inspirere av arabiske smaker denne kvelden. Det er gratis inngang til filmvisning og konsert. Les mer om arrangementet her.