Strålende Arabiske Filmdager 2012!

Elleve filmer til undring og ettertanke, tårer og latter. Film fra Sør og BABEL filmklubb takker publikum, gjester, støttespillere og hverandre for en strålende festival 2012. Her er stabens høydepunkter.

Publikumsrekord

– Mitt høydepunkt fra festivalen var da vi jobbet nervøst på kontoret lørdag formiddag for å få alt ferdig til åpningen, og jeg fikk en telefon fra 1. etasje om at det var kø ut av døra, sier Heidi Palm Sandberg, daglig leder for Stiftelsen Film fra Sør.

Ingenting gleder et festivalteam mer enn fulle hus! Antallet besøkende i år var 1867, mot fjorårets 981. I alderen 3 til 70 år.

– At det var utsolgt på åpningen, var mitt høydepunkt. Jeg er veldig glad for at så mange fikk se Amaras skildring av Syria - det gir fremtidshåp.sier Camilla Hellum, som har jobbet som praktikant for stiftelsen denne våren.

Gjennom elleve spillefilmer og dokumentarer fordelt på tjue visninger, fikk publikum servert interessante og nyanserte glimt fra den arabiske verden. Halvparten av visningene gikk for fulle hus, de resterende var godt besøkt.

Fornøyde gjester

– Skikkelig god festivalbuzz er enhver festivalarrangørs drøm, og Arabiske Filmdager leverte varene, sier kunstnerisk leder for stiftelsen Lasse Skagen. – Ikke minst var det godt å møte inviterte regissører – med brede smil og plenty av godord i lomma.

Arabiske Filmdager var fullspekket med solide og internasjonale gjester, som ga festivalen en ekstra pust av verden.

– De var også interessante, morsomme og varme, mener Pia Ilonka Schenk Jensen, Film fra Sørs festivalprodusent.

Filmhøydepunkter

– Jeg ble veldig rørt av filmen Salaam Dunk, sier Pia videre. – Det finnes noen virkelig flotte mennesker der ute som vi er så heldige å bli kjent med gjennom slike gode filmer.

– Den egyptiske klassikeren The Beginning fra 1986 må også nevnes, en sjelden perle. Om du noen gang får muligheten til å se denne, se den!, anbefaler Julia Fernander Smit, webredaktør for stiftelsen.

– Fra en helg med høydepunkter vil jeg trekke frem vår selv-dubbede animasjonsfilm Muhammad – Den siste Profeten, sier Kristian Takvam Kindt fra festivalens kunstneriske ledelse. – Også barna inntok festivalen, og sørget for to fulle visninger.

”Hvorfor er det så mange voksne på barnevisningen?” Lurte en av filmens yngste publikummere på. Godt spørsmål, det tar vi med oss til neste festival!

Full fest

Lørdag kveld var det duket til fest i Ben´s Café. – 200 mennesker som fester både inne og ute er utrolig gøy! Suggerende arabiske rytmer som tvang meg ut på dansegulvet, påpeker Gjermund Granlund fra den kunstneriske ledelsen i Arabiske Filmdager. – Det var den perfekte avslutning på en spennende dag i kinosalen!

Det to dager lange eventyret av inntrykk, uttrykk og liflige dufter er over for denne gang. Arnaud Fontaine, markedssjef for stiftelsen, har smykket presselisten med bidrag fra NRK, Ny Tid, Al-Jazeera, Aftenposten og Akers Avis Groruddalen blant mange flere.

Arabiske Filmdager takker publikum, samarbeidspartnere og hverandre for strålende Arabiske Filmdager 2012. Vi gleder oss allerede til neste år!