Rekordgode Arabiske Filmdager 2013

Det er bare å konstatere det: Årets Arabiske Filmdager ble en ubetinget suksess. 2202 solgte billetter, kjempefornøyd publikum, knallgode filmer og en strålende fest var alle ingredienser som medvirket til den kanskje aller beste utgaven av festivalen til nå.

Godbiter i fleng
Festivalen kickstartet med The Attack fredags ettermiddag. Med den fikk publikum servert regissørsamtale med Ziad Doueiri, som til tross for at han måtte snakke via Skype fra New York, var enormt tilstedeværende og engasjerende å høre på. Åpningsfilmen var utsolgt, og det var også Palassets Stillhet som begynte et kvarter senere i salen ved siden av. Mange fikk også med seg Mahdi Fleifels A World Not Ours, en film flere kategoriserte som den beste dokumentaren vist på kino på lenge.

Lørdag begynte med den ypperlige og tankevekkende Horses of God, med tilhørende paneldebatt om terrorisme. Videre var det fullpakket på det fascinerende innblikket i den egyptiske kongefamilien rett før statskuppet gjennom dokumentaren In Search of Oil and Sand. Etter visningen hadde publikum et flott møte med den karismatiske hovedrolleinnehaveren Mahmoud Sabit. Også en del barn var å se på Filmens Hus i forbindelse med første visning av Disney-klassikeren Aladdin.

På lørdags kveld ble det fest i Bens Café med påfølgende konsert med Khalid Idriss og Atlas Band. Dyktige marokkanske musikere tok oss med på en reise gjennom arabisk musikk. Både festivalgjengere, frivillige og medlemmer av staben var å se på dansegulvet!

Søndagen kunne man blant annet se Den Grønne Sykkelen for andre gang i løpet av festivalen. Begge forestillingene var utsolgte, og mange kategoriserte denne filmen som en av de beste kinoopplevelsene på lang tid. Vi fikk også servert paneldebatt etter dagens visning av A World Not Ours, en glitrende måte å få sett både helhetsbildet og nyansene i situasjonen palestinske flyktninger befinner seg i.

Rekordsalg
Salget av billetter under festivalen i år gikk over all forventing. Helt fra The Attack startet klokken 18.00 på fredag til Horses of God avsluttet festivalen klokken 23.00 på søndag sydet det av folkeliv på Filmens Hus. Til sammen ble det solgt 2202 billetter. En markant økning fra fjorårets besøkstall på 1867. Arabiske Filmdager viste med andre ord at den er festival som har kommet for å bli i Oslo.

Til slutt gjenstår det bare å takke alle besøkende, gjester, frivillige fra Babel Filmklubb og sponsorer for en fantastisk flott festival. Vi ses igjen til neste år!