Regissør Ziad Doueiri: Gjest ved årets Arabiske Filmdager

Vi gleder oss stort til besøk fra Ziad Doueiri under Arabiske Filmdager 2013. Han kommer til Filmens Hus med sin nyeste film; The Attack. Doueiri er en svært karismatisk og engasjerende mann, og vi tror han lett vil trollbinde filmpublikummet. 

Libaneseren Ziad Doueiri har lang fartstid i Hollywood, og allerede en svært spennende og innholdsrik karriere bak seg. Etter endte filmstudier i USA fikk han i 1992 jobb som kameraassistent på den til da ukjente Quentin Tarantinos første film, Reservoir Dogs. Samarbeidet ble fruktbart, og fortsatte i årene 1994 til 1997 med Pulp Fiction, Four Rooms, From Dusk Till Dawn og Jackie Brown. I tillegg kan det nevnes at Doueiri var kameramann på filmer som Under Siege med Steven Seagal og Trial and Error med Jeff Daniels, i samme periode som han jobbet med Tarantino.

Doueiri har i ettertid sagt at han er stolt over, og lærte utrolig mye av samarbeidet med Tarantino, men at han helst vil slippe å snakke så mye om det. Grunnen er enkel: det blir litt for lett utelukkende spørsmål om Tarantino når han egentlig har kommet for å snakke om sine egne filmer. For det er regissør han er nå. På egne premisser.

Regissørdebuten kom i 1998, med den kritikerroste West Beirut. En film som stakk av med prisen Francois Chalais Prize ved Filmfestivalen i Cannes og den internasjonale talentprisen ved Filmfestivalen i Toronto samme år. Filmens tematikk kretser rundt to unge gutter som lager Super 8-filmer ved oppstarten av borgerkrigen i Libanon i 1975. Hans neste film var Lila Says i 2004. En film som foregår i en fattig arabisk getto i Marseilles, hvor en ung gutt havner i et forhold med den svært seksualiserte ungjenta Lila.

Til Arabiske Filmdager kommer Doueiri med The Attack. En tankevekkende film fra Israel med tematikk knyttet til terror og drap, men også dyp kjærlighet. Doueiri er allerede i gang med et nytt prosjekt, og hans neste film har fått navnet Foreign Affairs. Filmen er igjen knyttet til Midtøsten, og har den franske veteranen Gerard Depardieu i hovedrollen. Kanskje noe for neste års program ...

Vi ønsker velkommen til visning og regissørmøte under Arabiske Filmdager 19.-21. april!