Panelsamtaler

Snurr film, kjør debatt! I løpet av festivalens fem dager bruker vi film til å sette aktuelle, viktige, og kontroversielle tema på dagsorden.

Ved å bruke filmer i programmet som utgangspunkt for å starte en samtale, gir vi publikum muligheten til å reflektere over temaene fra nye innfallsvinkler, bli inspirert til å stille nye spørsmål, og forhåpentligvis sitte igjen med ny kunnskap.

Saudiarabisk likestillingskamp under lupen

Etter visningen av Maryam
Torsdag 19/3 17.30 Vika 1

Følg årers Facebook-event her.

I fjor startet vi diskusjonen om saudiarabisk likestillingskamp og hvordan filmproduksjon er et ledd i å fremme kronprins Mohammed bin Salmans moderniseringsprosess. Flere av endringene handler om å styrke rettighetene for kvinner, som nå blant annet får kjøre bil. Filmindustrien i landet blomstrer etter mange tiår med forbud og sensur. Med utgangspunkt i Haifaa al-Mansours nyeste film Maryam vil vi fortsette samtalen om hvilken retning landet ser ut til å bevege seg i når det kommer til likestilling og menneskerettigheter.

Barn og unge i konfliktsoner

Etter visningen av Tiny Souls
Fredag 20/3 18.30 Vika 2

Følg årers Facebook-event her.

Små personer – voksne problemer. Dokumentaren Tiny Souls tar for seg livet på flukt fra krigen i Syria, og flyktningeleiren Zaatari i Jordan er stedet søsknene Marwa, Ayah og Mahmoud oppholder seg. Regissør Dina Naser er en av gjestene på årets festival og deltar i denne panelsamtalen, som retter fokuset mot barn i konfliktsoner og på flukt, og mangelen på beskyttelse disse barna og deres familier opplever i den kritiske situasjonen de befinner seg i.

Gravejournalistikk fra Midtøsten

Etter visningen av This Is Not a Movie
Lørdag 21/3 16.00 Vika 2

Følg årers Facebook-event her.

I mer enn 40 år har Robert Fisk rapportert for engelskspråklige avislesere over hele verden om tingenes tilstand i Midtøsten. Fisk er av mange sett på som en mentor i faget, men i det siste har kritikken mot ham økt. Med utgangspunkt i dokumentarfilmen This is not a Movie vil vi undersøke hvor mye makt en journalist som Fisk har i å forme folks forståelse av regionen. Er det mulig å rapportere fra Midtøsten uten å bli anklaget for å tilhøre den ene eller den andre parten i konflikten?

Radikalisering og ekstremisme

Etter visningen av Unge Ahmed
Søndag 22/3 17.00 Vika 1

Følg årers Facebook-event her.

Fortellingen om Vestens krig mot islam og ideen om at det pågår en sivilisasjonskamp er blitt gjeldende både hos ytre høyre og islamistiske radikale, og denne forestillingen har gjort mange unge mennesker sårbare. Hva er det som får norske ungdommer til å kjempe og dø for terrororganisasjonen IS? Er det mulig å beskytte samfunnet fra voldelig ekstremisme? Og kan vi i det hele tatt forstå ekstremistenes psykologi – både på ytre høyrefløy og innenfor muslimske miljøer?