Paneldebatter under Arabiske Filmdager 2013

Arabiske Filmdager er ikke bare film. I år arrangerer vi to spennende og hyperaktuelle debatter. Vi er stolte over å kunne by på en liste høyt kvalifiserte paneldeltagere!

Paneldebatt: "Hvem blir voldelige islamister?" Lørdag 20. april, klokken 15.00
Filmen Horses of God stiller mange interessante spørsmål. Hvem er disse personene som ender opp med å begå voldelige terrorhandlinger i Islams navn? Hvilke grunner ligger til følge? Kan voldelig islamisme forklares ut i fra religion og islamistisk ideologi, eller er det først og fremst et resultat av fattigdom og marginalisering? Svarene er verken enkle eller entydige. Etter den arabiske våren var det et håp om at voldelig islamisme ville være historie. Fredelige demonstrasjoner og demokratisk deltagelse skulle erstatte den voldelige motstanden. De siste årene har vi dessverre sett flere eksempler på at bildet ikke er så enkelt. Gisseldramaet i In Amenas viste med all tydelighet hvor relevante noen fundamentalistiske islamistiske grupper fortsatt er. Vi har samlet internasjonale og norske forskere med lang erfaring og mye kunnskap om voldelige motstandsgrupper for å forsøke å belyse disse spørsmålene, og vi vil også åpne for spørsmål fra salen. Debatten vil starte direkte etter filmen og varer fra 45 minutter til en time. Deltagelse i arrangementet krever derfor billett til Horses of God, som vises i forkant av paneldebatten.

I panelet:
Beverly Milton Edwards, Professor of Politics ved Queens University, Belfast. Internasjonalt anerkjent for sitt arbeide om voldelig islamisme, med hovedvekt på Israel-Palestina.
Laila Bokhari, Norsk-pakistansk forsker med islamisme som spesialfelt. Hun har tidligere jobbet hos blant annet NUPI, PriO og FFI og var medlem i 22. juli- kommisjonen.
Samuli Schielke, antropolog ved Freie Universität, Berlin og bosatt i Alexandria. Han har fokusert på islamistiske bevegelser i hele sin forskerkarriere, med et særlig fokus på Egypt.
Ordstyrer: Sindre Bangstad, sosialantropolog, postdoktorstipendiat ved SAI, Universitetet i Oslo, og forfatter av Sekularismens Ansikter (Universitetsforlaget 2009).

Paneldebatt: "Kan det palestinske flyktningproblemet løses?" Søndag 21. april, klokken 14.00
65 år etter opprettelsen av staten Israel lever fortsatt flere millioner palestinere som flyktninger, mange av dem i leire. Den palestinske flyktningsituasjonen er muligvis det største hinderet for en varig løsning på konflikten. Likevel er temaet overraskende lite diskutert. Dette ønsker vi å gjøre noe med. I filmen A World Not Ours får vi et unikt innblikk i hverdagslivet i en palestinsk flyktningleir. Vi ser hvordan drømmen om å vende tilbake til hjemlandet blir fjernere og fjernere, og hvordan palestinerne blir mer og mer desillusjonerte med sine egne ledere. Denne panelsamtalen tar utgangspunkt i filmen og dens karakterer. Filmens karakterer fungerer som konkrete eksempel, og tråder trekkes til den samtidige palestinske flyktningsituasjonen. Deltagerne i panelet diskuterer hva som vil skje med disse flyktningene videre. Vil de integreres i samfunnene de har kommet til, eller fortsette å bo leire i mange generasjoner fremover? Og er det noe håp om at de kan vende tilbake til Palestina? Hvordan vil denne returen i så fall se ut, og hva vil skje med den israelske staten slik vi kjenner den i dag? Panelet arrangeres i samarbeid med Norsk Folkehjelp, som selv har vært tilstede i leirene i Libanon siden 1980-tallet. Norsk Folkehjelp jobber aktivt for å bedre flyktningenes rettigheter. Debatten vil starte direkte etter filmen og varer fra 45 minutter til en time. Deltagelse i arrangementet krever billett til A World Not Ours, som vises i forkant av paneldebatten.

I panelet:
Are Knudsen, seniorforsker ved Christian Michelsens Institutt (CMI) og særlig kjent for sine arbeider om palestinske flyktningers identitet og tilhørighet i Libanon.
Trude Falch, seniorrådgiver for Midtøsten i Norsk Folkehjelp med Libanon, Syria og Irak som hovedarbeidsområde.
Akram Attallah, forsker ved forskningsstiftelsen Fafos kontor i Betlehem. Han har deltatt i en rekke forskningsprosjekter knyttet til situasjonen for palestinske flyktninger i en rekke land.
Ordstyrer: Gjermund Granlund, prosjektleder i Arabiske Filmdager

Vi ønsker velkommen til film og debatt!