Mahmoud Sabit - gjest ved Arabiske Filmdager 2013

Møt Mahmoud Sabit - egyptisk historiker, og en slektning av den egyptiske kongefamilien. Sabit kommer til festivalen i forbindelse med In Search of Oil and Sand , en dokumentar han selv har hovedrollen i. 

Mahmout Sabit har en nokså uvanlig bakgrunn. Hans far var en nær slektning og venn av kong Farouk av Egypt. Etter opprøret mot kongefamilien i 1952 flyktet familien Sabit til Vest-Tyskland på spektakulært vis. Mahmoud selv ble født noen år etter hendelsene.

Etter mange år i USA flyttet Mahmout Sabit tilbake til Egypt i 1991. Han bor i dag i farens tidligere bolig i Kairo, en majestetisk villa i hjertet av byen, som bærer spor av en svunnen tid. Her har han et unikt arkiv bestående av blant annet korrespondanser mellom Egypts kongelige, bilder hans bestemor tok under opprørene i 1919, medaljer gitt av selveste Napoleon og uniformer osmanerne brukte under Krimkrigen. Foruten å være en usedvanlig karismatisk historieforteller har Sabit også fått prøvd seg som skuepiller i BBC-serien Egypt fra 2005. Her figurerte han i to episoder i to ulike roller. Han har både rollen som arkeologen Alan Gardiner og som general.

I filmen In Search of Oil and Sand er Sabit hovedpersonen – denne gang helt og fullt som seg selv. Han ønsker her å rehabilitere ryktet til Mohammed Ali-dynastiet som styrte Egypt fra 1805-1952. Ifølge Sabit ville Egypt utviklet seg til et velfungerende demokrati hvis kongefamilien hadde fortsatt å styre. Etter filmvisningen vil det bli mulighet til å utforske dette temaet nærmere, med hovedpersonen selv tilstede. Sabit er en lidenskapelig historiker med et vell av kunnskap som han deler med den største entusiasme og glød. En verdensmann som vi tror publikum kommer til å få stor glede av å møte.

Siste visning er søndag 21. april kl. 17.15!