Likestilling eller religiøs konservatisme?

Kan man være både konservativ muslim og feminist? Dokumentaren The Light in Her Eyes belyser dette spørsmålet når en kvinnelig forkynner lærer opp unge jenter i Koranen for at de skal stille sterkere i samfunnet.

Arabiske Filmdager gav deg The Light in Her Eyes: Likestilling eller religiøs konservatisme?
Det blir filmvisning med påfølgende paneldebatt. I panelet sitter Lena Larsen, Sara Azmeh Rasmussen og Linda Alzaghari. Larsen er religionshistoriker, muslimsk konvertitt og tidligere leder av Islamsk Råd Norge, Alzaghari leder tenketanken MINOTENK, og Azmeh Rasmussen er aktivist og forfatter, og er kjent for å ha brent en hijab under kvinnedagsmarkeringen på Youngstorget i 2009.

Sommerkurs i Koranen
I filmen The Light in Her Eyes møter vi den muslimske forkynneren Houda Al-Habash som ønsker å lære unge kvinner om Koranen og viktigheten av utdannelse. Houda startet en koranskole for jenter i 1983. Gjennom et to måneder langt sommerkurs får jentene muligheten til å lære deler av Koranen utenat.
– Forhåpentligvis vil dette kurset etterlate dere kunnskap om Gud, moskeen og deres søstre i troen, sier Houda til sine elever. Med kunnskap om Koranen, vil jentene også stille med en sterkere stemme i det mannsdominerte samfunnet.

Religionsopplæring: frigjøring eller utestenging?
Som en sterk kontrast til Hodas idealer, møter vi journalisten Nawara Mahfoud som gjennom hele dokumentaren intervjuer Houda. Hun stiller kritiske spørsmål for å komme nærmere svaret på om økt religiøs forkynning er en vei til likestilling, eller om det heller bidrar til steilere fronter mellom troende og ikke-troende eller annerledes-troende. Mens Houda mener at religion sammen med utdannelse er veien til et friere samfunn, føler Mahfoud seg isolert og fremmed i eget samfunn når hun velger å la religionen være et mer privat anliggende.

The Light in Her Eyes viser de fine nyansene i det kompliserte spørsmålet om religionens plass i det syriske samfunnet. Hva betyr Houdas teori om at kvinners opplæring i Koranen fører til reform og likestilling?