Kvinner på tokt

The Source og Where Do We Go Now? sjarmerer frem latter og tårer, undring og ettertanke. Vi møter kvinner som tar listige virkemidler i bruk for å få orden på sakene. Kvinnegruppen i Bait-un-Nasr moské på Furuset trenger ikke listighet.

Kvinner som vil
Arabiske Filmdager presenterte The Source og Where Do We Go Now? The Source tar oss med til en fjellandsby i Marokko. Dag ut og dag inn sitter mennene i skyggen og nipper til té og skravler, mens kvinnene må gå den lange veien til brønnen etter vann. Når en av kvinnene mister barnet hun bærer i magen på en av vandringene, vil de ha vannet innlagt i landsbyen. Er sex-streik nok til å få fart på den dovne mannsgarden?

– Kvinner får til det de vil når de først vil noe, mener Asma Javaid. Sammen med Najiya Anwer, Naila Farid Bhatti og Nida Akram tar de del i et aktivt internasjonalt nettverk av kvinner fra Ahmadiyya-menigheten. Grupper med ulike arbeidsområder jobber både innad i menigheten og utad mot samfunnet. Lokalt, regionalt, nasjonalt og internasjonalt.

Ved siden av fulltidsjobber deltar de fire kvinnene i gruppen som er ansvarlig for media og kommunikasjon. De arrangerer seminarer, tar del i undervisningsopplegg på skoler, skriver innlegg til aviser over hele landet. En målsetning er å formidle et nyansert bilde av deres tro og religion: islam.
– Heldigvis trenger ikke vi å bruke listige virkemidler, påpeker Asma, Najiya, Naila og Nida samlet. – Vi har midlene vi trenger. Selvstendighet og kunnskap. Ahmadiyya-retningen fremmer utdanning for kvinner, for de kan delta aktivt i moskeen og samfunnslivet.

La-Source-des-femmes1005x468

Fra filmen The Source

Brobyggerne


Where Do We Go Now?
ble kåret til publikumsfavoritt på fjorårets Film fra Sør, og vant Kosmorama New Directors Award under filmfestivalen i Trondheim i år. Arabiske Filmdager gir oss en reprise på perlen som utspiller seg i en fjellandsby i Libanon. Muslimer og kristne bor fredelig sammen som venner og naboer inntil merkelige angrep på hverandres helligdommer setter liv i den underliggende konflikten. Kvinnene er lei av svartkledde prosesjoner og tunge tårer. I skjul legger de en slagplan. De mest finurlige metoder blir tatt i bruk for å hindre at mer blod blir spilt. Filmen tar opp et alvorlig og aktuelt tema, behandlet på en måte som lokker frem både latter og tårer.

– Kvinner tenker ofte på flere enn seg selv. Kanskje er det noe spesielt for kvinner, undrer Nida. – Blir vi først enige om en ting, er vi sterke sammen. Kvinnene fra Ahmadiyya-menigheten ser som sin oppgave å forebygge fordommer og bidra med egen kunnskap og erfaring i samfunnsdebatten. – Vi er brobyggere, påpeker Naijya.