Kortfilmprogram fra Gulfen

Arabiske Filmdager ønsker i år å sette fokus på et område som opplever en oppblomstring av filmproduksjon. Derfor har vi både The Gamboo3a Revolution fra De Forente Arabiske Emirater og Sanctity fra Saudi-Arabia på programmet.

I årets kortfilmprogram har vi løftet frem to filmer som tar pulsen på dagens situasjon for kvinner i Gulfen. Kvinnene vi møter her har en hverdag som er svært utfordrende, men de møter disse utfordringene med pågangsmot og kreativitet.

The Gamboo3a Revolution tar oss med til De Forente Arabiske Emirater og en situasjon som er svært aktuell for den kvinnelige delen av befolkningen. En essensiell del av landets skjønnhetsideal er å vise at man har mye hår under niqaben, noe som byr på mange kreative og til dels humoristiske løsninger. Tilsynelatende kan det se ut som et stort flertall av landets kvinnelige befolkning har kjempelangt, tjukt hår, noe som neppe er tilfelle. Noen vil kanskje gå så langt som å trekke paralleller til kvinners bruk av loff i håret for å få det høyest mulig i 1700-tallets Frankrike. Selv om tematikken kan virke en smule komisk, er noe av det fine med denne kortfilmen at den klarer å reflektere over et kulturelt fenomen uten at det blir latterliggjørende.

Der The Gamboo3a Revolution fokuserer på noe til dels lystig, belyser Sanctity et betydelig dystrere tema. En høygravid kvinne i Saudi-Arabia mister mannen sin brått og uventet. Dette medfører at hun må ta i bruk utradisjonelle metoder for å skaffe penger nok til å overleve i et land hvor kulturelle praksiser kan gjøre livet til en enke svært utfordrende. Regissør Ahd Kamel er en av de desidert viktigste personene i en filmindustri helt i etableringsfasen. I tillegg til å være Sanctitys regissør har hun også skrevet manus og spiller selv hovedrollen som Areej. Hun er dessuten aktuell i rollen som den usympatiske Ms. Hussa i den nydelige Den Grønne Sykkelen, som vi også viser under årets Arabiske Filmdager. Det blir altså to muligheter til å se den første saudiarabiske kvinnen med filmstudier fra USA i aksjon under festivalen.

Özge Calafato har jobbet for Abu Dhabi Film Festival (ADFF) som programansvarlig og med festivalens filmfond, SANAD. Hun er også en av grunnleggerne av UAE National Film Library and Archive. Hun er ansvarlig for denne kortfilmseksjonen under Arabiske Filmdager, og er en av gjestene under festivalen.

Kortfilmprogrammet presenteres i samarbeid med Minotenk.