Hele programmet er ute!

Endelig er den store dagen her. Programmet er ferdig og billettsalget er i gang!

Vi har lett, sett og jobbet på spreng for å sikre oss de beste filmene fra og om den arabiske verden. Resultatet er 24 filmer som engasjerer, berører, opplyser og får deg til både å le og gråte. Hele programmet finner du her

Internasjonale favoritter

Årets program er smekkfullt av filmer som har deltatt på de store filmfestivalene, og høstet ros fra internasjonale filmkritikere. Åpningsfilmen Sofia er et hardtslående drama som våger å kommentere tabubelagte temaer i det marokkanske samfunnet. Filmen vant Un Certain Regard i Cannes for beste manus.

Problemstillingen med fremmedkrigere fra IS og deres retur er en svært akutell tematikk i disse dager, og den franske spillefilmen Escape from Raqqa som tar opp denne tematikken er basert på ekte hendelser. Tunisiske Dear Son, også vist på fjorårets festival i Cannes, handler også om det store antallet menn som har fra landet for å kjempe for den islamske staten, men tar et klokt valg i å fokusere på ekstremismens indirekte ofte – de etterlatte som må fortsette livet i det uvisse.

Yomeddine er en hjertevarm road-movie om utenforskap, og en film som passer for hele familien. Den hadde premiere som filmfestivalen i Cannes og er regissør A.B. Shawkys regidebut, som sammen med filmens produsent, Dina Emam, gjester festivalen. Yomeddine er distribuert av Europafilm og har ordinær kinopremiere 29.mars.

The Reports on Sarah and Saleem er et sterkt rendyrket relasjonsdrama om palestinske Saleem og jødiske Sarah som utvikler seg på dramatisk vis til å bli et intrikat spill hvor både israelsk etterretning og palestinske politiske grupper kommer på banen når de to observeres sammen på en bar i Betlehem. Vi er særdeles stolte over å ha kapret satiriske Tel Aviv on Fire som årets avslutningsfilm. Filmen gikk sin seiersgang på filmfestivalen i Venezia i fjor og har utmerket seg med svært gode kritikker i Varity og Hollywood Reporter. Filmen er laget av den palestinske regissøren Sameh Zoabi som leverer et humoristisk skråblikk på Palestina og den israelske okkupasjonen.

Knallsterke dokumentarer

Dokumentarfilmen styrker seg som kunstform og er i sterk utvikling. Vi er stolte over å ha hele tolv dokumentarfilmer i årets program. We Could Be Heroes er en rørende historie om vennskap og å kjempe for å nå drømmer. Hamada tar oss med på innsiden av Sahrawi-folket i Vest-Sahara, og dokumentaren Gaza fokuserer på hverdagslivet til de to millioner menneskene som lever på Gazastripen.

Brennaktuelle ISIS Tomorrow: The Lost Souls of Mosul, er en rystende dokumentar av to italienske journalister som ble påbegynt seks måneder etter at Mosul var frigjort. Vi møter en by i ruiner og mennesker som er minst like skadet. Gjennom intervjuer, særlig med mindreårige, får vi innblikk i et hat mellom innbyggerne som virker uforsonlig i mange generasjoner fremover, og et klart varsel om at IS langt ifra er beseiret.

Flere av filmene portretterer sterke kvinner. I Freedom Fields møter vi jenter fra hele Libya som fungerer som Libyas kvinnelandslag i fotball midt oppe i borgerkrig og revolusjon. Filmen bryter med alle fordommer om undertrykte kvinner fra muslimske land og viser idrettens kraft til å skape symboleffekt lang utover seg selv. What Walaa Wants handler om Walaa, som alltid har drømt om å bli politi. Overgangen fra Vestbreddens største flyktningleir til politihøyskolens internat med beinhard disiplin er ikke lett for en ung jente som aldri har hatt grenser og autoriteter å forholde seg til.

Årets gjester

Ingen festival uten gjester, og i år er vi utrolig glade for å ha regissøren bak The Reports on Sarah and Saleem, Muayad Alayan, på besøk. Alayan er en palestinsk regissør og filmfotograf med base i Jerusalem, og han har vunnet priser ved blant annet filmfestivalene i Dubai og Hamburg. Til festivalen kommer også den egyptisk-østerriske regissøren Abu Bakr Shawky. Hans regidebut, Yomeddine, mottok blant annet Francois Chalais-prisen på fjorårets Cannes-festival. Filmens produsent Dina Emam, er også tilstede på festivalen.

Til åpningen av årets festival kommer den marokkansk-portugisisk skuespilleren Sarah Perles som spiller i åpningsfilmen Sofia, mens syriske Ghiath Ayoub gjester festivalen med den sterke dokumentaren Still Recording. Vi anbefaler også at du får med deg regissørsamtale med de norske regissørene Mats Grorud (Tårnet), Dalia Kury (The Privacy of Wounds) og Thee Yezen Al-Obaide (The Future of Iraq) under årets festival.

Les mer om årets gjester her.

Panelsamtaler

Filmprogrammet står naturligvis i sentrum, men Arabiske filmdager er også en arena for dialog. Gjennom panelsamtaler tilknyttet filmvisningene ønsker vi å gi folk muligheten til å bli litt klokere. Her er en oversikt over årets samtaler. Oppdateres fortløpende!

Saudiarabisk likestillingskamp

Etter visningen av Amra and the Second Marriage
Torsdag 21/3 18:00, Vika 1

Saudi-Arabia er et land i endring, og i sentrum for diskusjonene om hvilken retning landet bør bevege seg i står spørsmålet om kvinners rolle.

På hvilken måte – og ikke minst for hvem – har landet blitt bedre som følge av den siste tidens reformer? Og hva er konsekvensene for de som er kritiske til valgene som tas? Vi legger Saudi-Arabia under lupen etter visningen av Amra and the Second Marriage.

Les mer på fb-eventet her og kjøp billetter til visningen her

Å dokumentere krig

Etter visningen av Still Recording
Lørdag 23/3 16:00, Vika 2

Et råmateriale på 500 timer er kokt ned til den to timer lange filmen Still Recording, som dokumenterer den syriske borgerkrigens grusomheter.

Etter visningen inviterer vi, i samarbeid med SPACE og Norsk PEN, til samtale om foto- og videodokumentasjon fra konfliktsoner, om betydningen av hvem som forteller historien og hva slik dokumentasjon har å si for ettermælet av krigen som har preget regionen i så mange år.

Les mer på fb-eventet her og kjøp billetter til visningen her.

Kvinner, fred og sikkerhet

Etter visningen av Naila and the Uprising
Søndag 24/3 14:45, Vika 1

Naila and the Uprising forteller historien om kvinnene som sto på barrikaden og kjempet under den første intifadaen, men som ble ekskludert fra forhandlingene som endte i Oslo-avtalen. Kan dette ses som en av årsakene til at Oslo-avtalen ikke lykkes? Hva er erfaringene fra andre fredsprosesser, og hvordan bør kvinner involveres i fred- og sikkerhetsarbeid?

Les mer på fb-eventet her og kjøp billetter til visningen her.

Lever ideen om et Kalifat?

Etter visningen av ISIS, Tomorrow: The Lost Souls of Mosul
Søndag 24/3 17:00, Vika 1

I løpet av den tre år lange okkupasjonen av Mosul levde over en halv million mennesker under myndighetsalder i den IS-okkuperte byen, og dette er fokuset i dokumentaren ISIS Tomorrow: The Lost Souls of Mosul. Det store antallet barn og unge som er radikalisert kan fungere som sovende celler for IS. På hvilken måte er disse menneskene med på å holde liv i ideen om et universelt kalifat en gang i fremtiden, og hva kan man gjøre for at vi unngår at det skjer.

Les mer på fb-eventet her og kjøp billetter til visningen her.

Inne på programsiden vår får du en rask oversikt over hva som vises under festivalen. Trykk deg inn på filmene for å lese mer om filmene og se når de vises. Billetter kan bestilles både direkte fra vår nettside og gjennom Nordisk Film Kino. Mer info om billetter finner du her