Hele programmet er ute!

Endelig er den store dagen her. Programmet er ferdig og billettsalget er i gang!

Vi har lett, sett og jobbet på spreng for å sikre oss de beste filmene fra og om den arabiske verden. Resultatet er 22 filmer som engasjerer, berører, opplyser og får deg til både å le og gråte.

Hele programmet finner du her. Mer info om billetter finner du her.

Internasjonale favoritter

Årets program er smekkfullt av filmer som har deltatt på de store filmfestivalene, og høstet ros fra internasjonale filmkritikere. Det tunisiske dramaet A Son, laget av spillefilmdebutanten Mehdi M. Barsaoui, er åpningsfilm på årets festival. Barsaoui er en av gjestene på festivalen, og vil være tilstede på åpningen.

Filmen, som hadde premiere på filmfestivalen i Venezia i fjor, ble beskrevet av Jay Weissberg i Variety på denne måten: «Not many debuting directors are able to bring subtlety and depth to a heart-rending subject, which is just one reason why Mehdi M. Barsaoui’s superb “A Son” deserves significant attention.» Les hele anmeldelsen i Variety her.

Elia Suleiman er kanskje Palestinas mest kjente regissør, med flere internasjonale storfilmer bak seg. Hans siste film, It Must Be Heaven, som ble vist i fjorårets hovedkonkurranse i Cannes er årets avslutningsfilm. Indiewire beskriver blant annet filmen på denne måten: “Suleiman is always a reliable charmer, with a penchant for funneling the language of Jacques Tati and Buster Keaton into moving-image editorials about his troubled homeland.” Les hele anmeldelsen i Indiewire her.

På årets program har vi fem filmer som har fått norsk distribusjon på kino. Tre av dem er Maryam (eng. tittel The Perfect Candidate) fra Saudi-Arabia, Papicha – Kampen for frihet fra Algerie og Arab Blues fra Tunisia. Alle filmer som er laget av sterke kvinnelige regissører, og som har blitt vist på anerkjente internasjonale filmfestivaler. Vil du vite mer om likestillingskampen i Saudi-Arabia bør du ta turen på den første visningen av Maryam med panelsamtale torsdag 19. mars kl. 17.30. Les mer her.

To andre filmer med sterke kvinneroller er marokkanske Adam som har klare likhetstrekk med fjorårets åpningsfilm, Sofia. Den andre, Noura’s Dream handler om en kvinnes endeløse kamp mot patriarkatet og har stjerneskuespilleren Hind Sabri i hovedrollen.

Unge Ahmed, regissert av de belgiske Dardenne-brødrene, tar for seg radikalisering av unge mennesker i Europa og hadde premiere under filmfestivalen i Cannes i 2019. Filmen kommer på kino i mai, men vi arrangerer en spesialvisning på festivalens siste dag med påfølgende panelsamtale. På årets program bør du også få med deg libanesiske 1982 og You Will Die at Twnety som ble vist i Norge for første gang under Film fra Sør i november, samt skrekkfilmen Achoura fra Marokko.

Knallsterke dokumentarer

Vi er stolte over å ha hele elleve sterke dokumentarfilmer i årets program. To av dem, For Sama og The Cave, var nominert til Oscar tidligere i år, og er sterke vitnesbyrd fra krigen i Syria.

I Advocate møter vi forsvarsadvokaten Lea Tsemel, som har spesialisert seg på å forsvare palestinere i det israelske rettssystemet, mens 143 Sahara Street er et unikt portrett av Malika, som eier en bensinstasjon langt ute i den algeriske ørkenen.

På årets dokumentarprogram blir vi også kjent med de kvinnelige rørleggerne Khawla og Aisha fra Jordan i Waterproof og militærnekteren Atalya fra Israel i Objector, og filmen Let’s Talk forteller historien om en helt spesiell familie fra Egypt.

Tiny Souls tar for seg livet på flukt fra krigen i Syria, og flyktningeleiren Zaatari i Jordan, der søsknene Marwa, Ayah og Mahmoud oppholder seg. Vi er veldig glad for å få besøk av regissør Dina Naser under årets festival. Hun deltar blant annet i en panelsamtale i etterkant av filmen fredag 20. mars kl. 18.30, les mer her.Panelsamtale blir det også i etterkant av dokumentaren om Robert Fisk, This is not a Movie, lørdag 21. mars kl. 16.00. Les mer her. Vi er også stolt av å kortfilmen With Abu Jamal på årets program samt et kjærkomment gjensyn med Khartoum Offside.

Spesialarrangementer

I forbindelse med tiårsjubileet til Arabiske filmdager viser vi i samarbeid med Cinemateket tre filmer signert den egyptiske filmskaperen Youssef Chahine, som bidro med kunstnerisk ambisiøse filmer gjennom seks tiår. Filmene som vises er Cairo Station, Saladin og Alexandria...why?, og du kan lese mer om Chahines liv og virke her.

Arabiske filmdagers festivalsentrum er Vika kino. I år arrangerer vi i tillegg to spesialvisninger på Oslos nyeste tilskudd til kinolandskapet – Vega Scene, og med det håper vi å nå ut med arabisk film til enda flere. Ta turen til Vega for en dose palestinsk absurdisme eller marokkansk skrekk! Les mer om filmene som vises, og kjøp billetter her.

Under festivalen blir det som vanlig fest lørdag kveld! I år flytter vi dansegulvet til Khartoum Contemporary Art Center. Etter avslutningsfilmen på lørdag blir det fest med DJ Dana Jdid, et kjent navn for Arabiske filmdager-publikummet. Med seg har hun hele 3rd Space DJs-crewet – Refel Abeid og Zena Williams – som serverer alt fra egyptisk magraganat og irakisk chobi til marokkansk raggada, afrobeats og reggae! Festen begynner kl. 22.00 på Khartoum. Mer informasjon kommer snart.

Som om ikke det var nok arrangerer vi en arabisk filmdag på Rommen Scene helgen etter festivalen. Vi har valgt ut et knippe publikumsfavoritter fra tidligere festivaler, filmer som passer for store og små. Ta med deg familien eller vennegjengen på en film eller tre! Billetter kjøpes på rommenscene.no, eller i døra på arrangementet. På programmet står filmene Tårnet, Yomeddine og Omar. Les mer her.