Gjest under Arabiske Filmdager - Beverley Milton-Edwards

Møt vår første gjest! En smilende og engasjert Beverley Milton-Edwards landet nettopp på Gardermoen. Vi brukte togturen inn til Oslo til å bli pittelitt bedre kjent med professoren som er en av verdens ledende eksperter på feltet voldelig islamisme.

Beverley Milton-Edwards er professor ved Queen's University i Belfast og besøker Norge for å delta på konferansen Images of Resistance in the New Middle East arrangert av Center for Islamic and Middle Eastern Studies ved UiO fredag 19. april. I tillegg er Arabiske Filmdager stolte av å kunne presentere henne som paneldeltaker i forbindelse med visningen av Horses of God.

Hvordan ble du først interessert i Midtøsten?
Beverly ler litt før hun forteller at det hele egentlig var et resultat av at hun begynte på et kurs som var så kjedelig at hun bestemte seg for å bytte til det eneste andre ledige kurset: politikk i Midtøsten.

Hva gjorde deg så interessert i voldelig islamisme?
Jeg var i Midtøsten da den første intifadaen (arabisk for opprør) brøt ut sent på 80-tallet. En viktig del av intifadaen var manifestasjonen av en ny politisk bevegelse som på mange måter ligner på det vi har sett under den arabiske våren. En ny radikal islamisme (politisk islam). Det oppstod en ny gruppe, Hamas, som jeg ønsket å forstå. Veldig mange avfeide Hamas og ønsket ikke å forholde seg til dem. De ble sett på som irrelevante, midlertidige og uten betydelig påvirkningskraft. For å forstå Hamas måtte jeg skaffe meg en bredere forståelse av historien til politisk islam. Jeg måtte først forstå røttene til islamisme. Da begynte jeg å bli virkelig interessert.

Hvorfor tror du folk blir tiltrukket av islamisme som ideologi?
Fordi de tilbyr en slags altomsluttende eller komplett løsning. Et godt eksempel er slagordet til Det muslimske brorskap: "Islam er løsningen". Dette kan være veldig tiltrekkende for folk som lever i samfunn hvor tidligere forsøkte løsninger har feilet og menneskene er undertrykte. Islamismen appellerer fordi den gir løfter om frihet innenfor kjente religiøse, sosiale og kulturelle strukturer svøpt i en politisk kappe.

Hvem er de som støtter voldelig islamisme?
Vi må alltid se på konteksten – den er veldig viktig. For eksempel er det mange som støtter Hamas. Hamas bruker vold som metode, noe Det muslimske brorskapet i Egypt fordømmer. Allikevel, de som støtter Hamas gjør det gjerne av samme årsak som de som støtter Brorskapet i Egypt. De støtter dem på grunn av deres politiske agenda: disse partiene er gjerne sosialt konservative og religiøse nasjonalister. En annen grunn til at Hamas har høy oppslutning er at de lover, som de fleste andre palestinske partier, å gjøre motstand mot en ulovlig okkupasjon. Hamas hevder selv at de er en del av en helt legitim væpnet kamp mot en okkupant som i islam blir kalt Jihad (arabisk for kamp). Kampen kan ta en militær form – også innen Hamas selv. Det som er viktig å forstå er at folk flest støtter disse partiene på grunn av budskapet, ikke metodene.

Tror du islamistene vil endre seg når de kommer til makten?
Jeg tror at makt modererer ethvert politisk parti eller bevegelse. Det som skjer i Egypt kan minne om Nord-Irland. Der ser man at grupper som tidligere brukte vold for å bli hørt, ikke lenger gjør voldelig motstand etter at de vant fram politisk. Det samme kunne blitt sagt om Hamas i 2006, hadde det ikke vært for at de gjennom massiv boikott ble hindret i å gjennomføre en oppriktig form for politisk styre.

Tror du den arabiske våren er blitt en arabisk vinter?
Jeg tror det er for tidlig å si at den arabiske våren er blitt en arabisk vinter, eller islamsk vinter som mange sier, der en ny bølge med tyranniske radikale islamister har tatt makten. Det er definitivt fortsatt lys i tunellen. Om 20 år vil vi se at den arabiske våren fortsatt er i blomstring.

For tiden skriver Milton en bok om Det muslimske brorskap, ikke bare i Egypt, men i Midtøsten generelt. Engasjert forteller hun at boken tar et klart oppgjør med de vanlige assosiasjonene man har i Vesten til islamisme, nemlig al-Qaida.

Det er ingen tvil om at denne kvinnen har mye energi og er i besittelse av enorme mengder kunnskap om politisk islam. Mer enn det man rekker å diskutere på en kort togtur. Før jeg forlater henne på Cinemateket spør jeg henne av nysgjerrighet og fascinasjon: «Hva gir deg all denne energien?». Hun smiler og svarer: «Det er nok barna mine».

Benytt muligheten til å høre mer fra Beverley under panelsamtalen etter Horses of God lørdag kl. 13:00.