Førpremierer på årets festival

Vi har flere spennende førpremierer på årets festival. Tre av dem er spillefilmene Papicha – Kampen for frihet, Arab Blues og Maryam.

På årets program har vi fem filmer som har fått norsk distribusjon på kino. Tre av dem er Maryam (tidl. The Perfect Candidate) fra Saudi Arabia, Papicha – Kampen for frihet fra Algerie og Arab Blues fra Tunisia. Alle filmene er laget av sterke kvinnelige regissører som har vist filmene på anerkjente internasjonale filmfestivaler.

I tillegg til disse tre har vi allerede sluppet flere andre filmer på programmet. Les mer om åpningsfilmen på festivalen, A Son, her og to de to dokumentarene For Sama og The Cave her.

Maryam

Saudi-Arabia
Regi: Haifaa Al-Mansour
Spilletid: 1 time 41 min
Aldersgrense: 12 år

Den nyeste filmen til Haifaa Al Mansour fokuserer på den kvinnelige legen Maryam fra Saudi-Arabia, som utfordrer det patriarkalske systemet ved å stille som kandidat til byrådet. Målet er å få makt til å fikse den ødelagte veien til klinikken der hun jobber, noe myndighetene har oversett i lang tid.

Til tross for at hun motarbeides fra flere kanter vekker den første kvinnelige kandidaten mer og mer interesse, og reisen Maryam går gjennom i filmen tegner et positivt bilde av rollen kvinner kan spille i det saudiarabiske samfunnet. Al Mansour forsøker å portrettere saudiske kvinners voksende muligheter til å forme egne liv, med en film som oppfordrer til å bryte ut av et system som lenge har holdt dem tilbake.

Etter 40 år med totalforbud har det nå blitt tillatt med både kinoer og filmproduksjon i landet, og Maryam er laget med støtte fra den saudiarabiske staten. Man kan mene mye om Saudi-Arabias politikk, men at al-Mansour får lage denne filmen under et fortsatt totalitært styre er et steg i riktig retning for ytringsrommet i landet. Videre er det opp til publikum å legge press på myndighetene for at forandringene Maryam kjemper for blir virkelighet for hele Saudi-Arabias befolkning.

Filmen er distribuert av Selmer Media, og kommer på kino 27. mars. 2020

Papicha – Kampen for Frihet

Algerie
Regi: Mounia Meddour
Spilletid: 1 time 47 min
Aldersgrense: 12 år

Regissør Mounia Meddour har valgt å gå tilbake til sin egen ungdomstid i Algerie på 90-tallet i sin regidebut Papicha – kampen for frihet, som hadde premiere under filmfestivalen i Cannes i 2019. Det herjer en voldsom borgerkrig, og filmen viser hvordan flere terrorgrupper er i ferd med å ta over landet med et ønske om å opprette en islamsk stat – noe som gjør det umulig å ikke trekke tråder til IS’ tilstedeværelse i regionen de siste årene.

Atten år gamle Nedjama, også kalt Papicha, og hennes venner på en internatskole i hovedstaden Alger, befinner seg midt oppe i urolighetene. Nedjama, glimrende spilt av Lyna Khoudri, har en drøm om å bli klesdesigner. Hun bruker all sin tid på å designe kreasjoner til seg selv og vennene. Om kveldene danser vennegjengen på hemmelige nattklubber, men den frie tilværelsen trues av et sosialt og politisk klima som blir mer og mer autoritært. Med den religiøse radikalismen kommer en rekke forbud og kleskoder som jentene på internatskolen motsetter seg, og i kampen for sin egen frihet velger de å vise motstand gjennom å arrangere en motevisning – noe som skal få katastrofale følger.

Filmen er distribuert av Storytelling og kommer på kino 3. april.2020

Arab Blues

Tunisia, Frankrike
Regi: Manele Labidi
Spilletid: 1 time 28 min
Aldersgrense: A – tillatt for alle

Psykoanalytikeren Selma vender tilbake til sitt barndomshjem i Tunis etter å ha bodd ti år i Paris, og til familiens store irritasjon vil hun starte sin egen klinikk. På veien møter hun både skepsis i nabolaget, urimelig byråkrati og mange tragikomiske utfordringer. Hvordan får man tak i potensielle pasienter i et samfunn som mener at mental helse er tabu?

Arab Blues er en forfriskende, tunisisk komedie, som tar opp tunge temaer på meget elegant vis. Her får man et innblikk i den tunisiske hverdagen etter den arabiske våren, særlig sett fra kvinnenes perspektiv. Gnisningene som oppstår mellom de som har reist fra Tunisia til Europa og de som har blitt boende er gjenkjennelige. Dette er skuespiller Golshifteh Farahanis første rolle i en komedie, og hun briljerer som den nonchalante og egenrådige Selma. Terapitimene hun har med de nye pasientene sine er alt annet en kjedelige, og byr på et fargerikt persongalleri, samtidig som man kjenner alvoret som ligger rett under overflaten.

Filmen er distribuert av Another World Entertainment og får premiere 26. juni. 2020