Fritt Ords Pris til Arabiske Filmdagers gjest

Fritt Ords Pris for 2012 gikk i dag til Sara Azmeh Rasmussen (35). Hun deltok under paneldebatt under Arabiske Filmdager.

Fritt Ords styre kunngjorde i dag at "Sara Azmeh Rasmussen tildeles Fritt Ords Pris for 2012 for sitt modige og kompromissløse engasjement for individets ukrenkelighet, for ytringsfrihet og religionskritikk." Prisen lyder på 400 000 kroner, og er institusjonens høyeste utmerkelse. Azmeh Rasmussen ble født i Damaskus og kom til Norge i 1995. Hun er kjent som aktivist og forfatter, og har vært en ivrig frontkjemper i debatter om kvinner og islam, forfølgelse av homofile og kjønnsidentitet.

Til Arabiske Filmdager
Prisvinneren kom til Arabiske Filmdager for å delta i paneldebatten The Light in Her Eyes: likestilling og religiøs konservatisme?, som tar utgangspunkt i Syria. Azmeh Rasmussen har i den siste tiden kritisert det muslimske jødehatet, og gjør seg stadig synlig i samfunnsdebatter. Sammen med Linda Alzaghari og Lena Larsen skal hun debattere kvinners rolle i Syria i kjølevannet av den arabiske våren. En hyperaktuell og spennende debatt du ikke kan gå glipp av.

Tøff dame
Aftenspostens kultur- og debattredaktør Knut Olav Åmås omtaler Azmeh Rasmussen som en av de tøffeste kvinnene han vet om. Aktivisten brant sin egen hijab under kvinnedagsmarkeringen på Youngstorget i 2009, hvilket førte til at hun ble pepret ned med snøballer. Hun mottok også en rekke trusler i etterkant av hendelsen. Til tross for trusler og motgang erklærer Azmeh Rasmussen seg ifølge Fritt Ord fortsatt som ateist, homofil og transperson. Nøyaktig tre år etter hijabbrenningen gav hun ut boka Skyggeferden, en selvbiografi som handler om hennes flukt fra Syria til Norden.

Hedres
Azmeh Rasmussen er en viktig debattant i det norske samfunn, hvilket hun hedres for av Åmås. I dagens nettutgave av Aftenposten skriver han blant annet at ”Azmeh Rasmussen er en av Aftenpostens viktigste faste spaltister og kronikkforfattere. Hun skriver og forteller bedre enn de aller fleste, konstaterer jeg da jeg blar gjennom alt hun har publisert her i avisen”. Videre skriver Åmås også at: ” Jeg har knapt møtt noen person gjennom mange år som redaktør som er så prinsippfast mot sine idealer, og samtidig så original. Også når det koster henne selv noe personlig”.