Fra programmet - In Search of Oil and Sand

En merkverdig oppdagelse av gamle filmruller kaster nytt lys på det egyptiske monarkiets fall. Møt Mahmoud Sabit, selv av gjenlevende kongeslekt, en fascinerede historieforteller. Vi gleder oss til å ha ham som gjest under festivalen!

In Search of Oil and Sand er en original dokumentarfilm som tar oss med tilbake til omstendighetene rundt det egyptiske monarkiets fall på starten av femtitallet. Vi følger historikeren Mahmoud Sabit, en slektning av den egyptiske kongefamilien, etter han har funnet en filmrull med et noe spesielt innhold. Sabit er en av Arabiske Filmdagers gjester, og han vil være tilstede for samtale med publikum etter filmvisningen.

Det viser seg at Sabit har funnet en spillefilm den egyptiske kongefamilien lagde bare måneder før de ble styrtet. Det ironiske er at filmen handler om et fiktivt monarki som må abdisere. De har altså filmet sin egen undergang ekstremt kort tid før den faktisk fant sted. Etter denne bemerkelsesverdige oppdagelsen blir vi med Sabit i møte med de gjenlevende medlemmene av kongefamilien. Det diskuteres hva som ville skjedd dersom monarkiet hadde fått bestå. Regissørene Wael Omar og Philippe Dib har laget en medrivende dokumentar med stor relevans for dagens situasjon i Egypt. Var egentlig det egyptiske monarkiet så ille som det ettermælet det fikk? Hvordan ville Egypt sett ut i dag hvis kongefamilien fikk sitte? Ville det faktisk ha trengt å skje en revolusjon? Dette er bare noen av spørsmålene som blir stilt i løpet av filmens 58 minutter. Mahmoud Sabit mener selv at Egypt kunne blitt et velfungerende demokrati hvis kongefamilien hadde fått beholde makten. Mannen med base i hjertet av Kairo, rett ved Tahrir-plassen, er en utmerket historieforteller som sitter inne med enorme mengder kunnskap. Det vil bli svært interessant å høre på hans syn på post-Mubarak-Egypt etter filmvisning.