Fra programmet - Den grønne sykkelen

Den første spillefilmen laget i sin helhet i Saudi-Arabia er attpåtil regissert av en kvinne. Haifaa Al-Mansour har skapt en skikkelig feelgood-film med bare kvinner i hovedrollene. Dette i verdens kanskje mest konservative land. En barrierebryter av en film, med andre ord.

Wadjda er 10 år og ikke særlig interessert de normene og kleskodeksene hun forventes å føye seg inn under. Hun liker amerikansk popmusikk, går i Converse-sko og synes det er merkelig at jenter ikke kan sykle rundt som gutter. En dag oppdager hun en grønn sykkel hun bare ha hos den lokale lekebutikken. Penger har hun ikke, men Wadjda vet råd. Ved å vinne skolens koranresitasjonskonkurranse vil hun få nok penger til å få realisert sykkelkjøpet.

Selv om Den grønne sykkelen ikke direkte refser samfunnet den beskriver, får den allikevel frem hvilket handlingsrom saudiarabiske kvinner har. Et handlingsrom som ikke er så statisk som man kanskje skulle tro, men hele tiden utfordres. Det har også blitt gjort et sjakktrekk ved å redusere de mannlige skuespillerne til biroller. Kanskje radikalt nok i seg selv i et svært konservativt kongerike.

Regissør Haifaa Al-Mansour sier hun ble inspirert av italienske neorealismeklassikeren Sykkeltyvene fra 1948 av Vittorio De Sica da hun lagde Den Grønne Sykkelen. Det er tydelig at hun har hentet et stilistiske trekk i tillegg til inspirasjon til hovedrolleinnehaveren fra den italienske mesteren. I den unge hovedrolleinnehaveren Waad Muhammed har regissør Al-Mansour virkelig funnet et talent. Ei jente vi forhåpentligvis får se mye mer av i årene som kommer.

NB: Ved Arabiske Filmdager 2013 vises Den Grønne Sykkelen med arabisk tale og norske undertekster.