Fokus: Okkupasjon og migrasjon

I år har vi to spesielle seksjoner i programmet, sammensatt av filmer som tematisk hører sammen. Den ene seksjonen inneholder filmer med fokus på okkupasjon i Israel og Palestina og den andre har filmer som berører temaet migrasjon. Disse filmene bidrar sammen, men også hver for seg, til nye og spennende perspektiver. Vi har invitert internasjonale eksperter på begge områder til å legge fram sine synspunkter under festivalen. 

Fokus: Okkupasjon, diskriminering og menneskelige møter i Israel og Palestina

Denne spesialseksjonen er satt sammen av to dokumentarer og tre spillefilmer, som på hvert sitt vis formidler historier om å leve i Israel og Palestina. To filmer fra Palestina forteller om livet under okkupasjon på Vestbredden. Den ene, Eyes of a Thief, er en spillefilm om Tarek som vender tilbake til Nablus etter ti år i fengsel for å ha drept ti israelske soldater, mens dokumentaren The Wanted 18 handler om ikke-voldelig motstand under den første intifadaen.

De resterende tre filmene tar for seg forholdet mellom palestinske arabere og israelere inne i Israel. Spillefilmen Dancing Arabs formidler fremmedgjøringen av palestinere i det israelske samfunnet, mens dokumentaren Dancing in Jaffa får fram den gjensidige skepsisen mellom palestinske arabere og jødiske israelere blant barn som skal lære seg å danse, men også hvordan gode møter kan skapes. Den femte filmen i denne seksjonen er den absurde spillefilmen Self Made som på mesterlig vis får fram noe av absurditeten som råder i de politiske realitetene på bakken. Vi tror at disse filmene sammen, men også hver for seg, kan bidra til spennende og nye perspektiv på hvordan liv kan fortone seg i Palestina og Israel. Dette programmet blir vist med støtte fra NOREF.

Paneldebatt med palestinske Mazin Qumsiyeh
Lørdag 18. april kl. 14:45 Victoria Sal 2

Hvilke virkemidler har den palestinske motstandsbevegelsen igjen å bruke? Filmen The Wanted 18 viser innovative ikke-voldelige aksjoner under den første intifadaen. Er disse virkemidlene fortsatt effektive i dag, eller har de utspilt sin rolle? Med Mazin Qumsiyeh, palestinsk forsker og aktivist. Filmen vises i samarbeid med Oslo Dokumentarkino.

Fokus: Flukt – fra krig, fra krise, mot et bedre liv

Denne spesialseksjon er satt sammen av fem filmer som på ulike måter omhandler temaet migrasjon. Landene i Nord-Afrika har i mange år vært transittland for mennesker fra andre afrikanske land som har Europa som mål. Noen flykter fra krig, fattigdom eller forfølgelse, andre bærer på drømmer om noe annet, en ny start. I Midtøsten er det spesielt krigen i Syria som har drevet millioner av mennesker på flukt til nabolandene, mens det høye velstandsnivået i Gulfen fortsetter å tiltrekke seg masser av fremmedarbeidere fra land med få jobbmuligheter.

Filmene vi har valgt ut reflekterer dette mangfoldet. Der den første spillefilmen Hope er en intens skildring av det å være på flukt, er den andre spillefilmen Atlantic. en mer kontemplativ og dvelende film om ønsket om å reise, ikke som flukt fra noe, men som en start på noe annet. De tre dokumentarene i seksjonen forteller også ulike historier om flukt og forflytning. Kvinnene i Queens of Syria har flyktet fra krig og skildrer sine opplevelser gjennom et drama fra antikken og er et sterkt portrett om følelser av tap og lengsel. Gruppen i On the Bride's Side viser oss Europa fra et flyktningeperspektiv og hvordan alle grensene oppleves for de som ikke har adgang. Og til slutt i Champ of the Camp blir vi kjent med noen arbeidsmigranter i Gulfen som deltar i en sangkonkurranse, og som fyller dagene med noe annet enn arbeid og lengsel etter familiene hjemme. Dette programmet er satt sammen med støtte fra Nordisk Kulturfond.

Paneldebatt med migrasjonsforsker Catherine Wihtol de Wenden
Lørdag 18. April kl. 17:00 i kjelleren på Victoria, gratis!

Migrasjonsforsker Catherine Wihtol de Wenden vil snakke om dynamikk og motivasjon ved migrasjon til Europa, og hvordan immigranter opplever det første møte med europeiske samfunn og europeisk immigrasjonspolitikk. Ordstyrer er Maria Gabrielsen Jumbert, seniorforsker ved PRIO.

Panelsamtaler etter visninger

Film: Queens of Syria
Fredag 17. april kl. 17:15 Victoria Sal 3

Panelsamtale om flyktningekatastrofen i Syria, med Mehdi Farshbaf, psykolog, Mona Abdel-Fadil, post.dok ved institutt for medier og kommunikasjon, UiO, og Ina Tin, seniorrådgiver i Amnesty Norge.

Film: Hope
Søndag 19. April kl. 15:05 Victoria Sal 2

Innlegg om Nord-Afrika som transittland for flyktninger av Catherine Wihtol de Wenden, forskningsleder for Centre national de la recherche scientifique og professor ved Science Po.