Film og samtale: Radikalisering og ekstremisme

Unge Ahmed er månedens film på Cinematekene, og torsdag 24. september arrangerer vi en spesialvisning med panelsamtale i etterkant av filmen.

Fortellingen om Vestens krig mot islam og ideen om at det pågår en sivilisasjonskamp er blitt gjeldende både hos ytre høyre og islamistiske radikale, og denne forestillingen har gjort mange unge mennesker sårbare.

Hva er det som får norske ungdommer til å kjempe og dø for terrororganisasjonen IS? Er det mulig å beskytte samfunnet fra voldelig ekstremisme? Og kan vi i det hele tatt forstå ekstremistenes psykologi – både på ytre høyrefløy og innenfor muslimske miljøer?

Til å forsøke å svare på disse spørsmålene har vi invitert Basim Ghozlan, forstander i Rabita-moskeen Cathrine Moestue, psykolog og forfatter av boken Radikalisering - fenomen og forebygging, og Julie Owe, som jobber med formidling og utvikling av læringsmateriale om ekstremisme på 22. juli-senteret og er medforfatter i samme bok. Ordstyrer er Linda Noor, daglig leder i Minotenk – minoritetspolitisk tenketank, og medredaktør av bøkene Radikalisering blant unge muslimer i Norge, Islamsk humanisme og Radikalisering - fenomen og forebygging.

Billetter til visningen finner du her.
NB: Det er begrenset kapasitet i salen på grunn av smittevern. Les mer om Cinematekets smittevernrutiner her.

Om Unge Ahmed:

Tretten år gamle Ahmed bor i en småby i Belgia med sin mor og søster. Han har en sterk interesse for praktisering av islam, er opptatt av hvordan søsteren kler seg, og nekter å håndhilse på sin kvinnelige lærer Inès. Han ber fem ganger om dagen, og kjenner en sterk tilhørighet til den karismatiske imamen ved den lokale moskeen. Når imamen får Ahmed til å tro at Inès utgjør en trussel mot det muslimske miljøet, legger Ahmed farlige planer om å drepe lærerinnen.

Unge Ahmed er signert Dardenne-brødrene, og vant juryprisen for beste regi i Cannes i fjor. Filmen skildrer mekanismene i radikaliseringen av ungdom som befinner seg i den sårbare perioden mellom barn og voksen, samtidig som den viser smerten og oppgittheten hos de som står Ahmed nært.

Belgia, Frankrike 2019
Originaltittel Le jeune Ahmed
Regi og manus
Jean-Pierre Dardenne, Luc Dardenne
Skuespillere Idir Ben Addi, Olivier Bonnaud, Myriem Akheddiou
Distribusjon Arthaus
Språk Fransk, arabisk
Undertekst Norsk
Visningsformat DCP
Spilletid 90 min
Aldersgrense 9 år

Arrangementet er et samarbeid mellom Cinemateket i Oslo, Arabiske filmdager og Minotenk – minoritetspolitisk tenketank.