De usynlige mennene

– Jeg kunne umulig holde denne historien for meg selv, til det var den for viktig, sier regissør Ismaël Ferroukhi på flytoget inn til Oslo. Les hele intervjuet her.

Menneskelighet, først og fremst
– Jeg er ingen tilhenger av å kategorisere folk etter religion, konstaterer Ferroukhi. Nylig ankommet fra Paris forteller den fransk- marokkanske filmskaperen entusiastisk om sitt siste prosjekt, som avdekker utradisjonelle sider ved fransk krigshistorie.
– Filmen handler om brorskap på tvers av religion, nasjonalitet og etnisitet. Det er menneskeligheten som står i fokus, og budskapet om at man alltid skal hjelpe når noen er i vanskeligheter. Jeg ville vise en historie hvor ingenting er svart-hvitt, og hvor alle karakterene først og fremst er mennesker. Hovedpersonen, Younes, er menneskelig, moskéens leder er menneskelig, sier Ferroukhi og gestikulerer ivrig mens landskapet suser forbi utenfor togvinduet. – For meg er det dét som er virkeligheten.

Gammel historie i ny drakt
En artikkel i magasinet Le Nouvel Observateur var nok til å tenne gnisten, som siden har blitt til Ferroukhis siste spillefilm. I filmen blir algerieren Younes trukket inn i den franske motstandskampen via byens moské.
– Da jeg leste om La Grande Mosquée de Paris, så jeg at dette var en skjult historie. Jeg følte et stort ansvar for å få den fram i lyset, forklarer Ferroukhi. – For meg er dette mer enn ”enda en film om andre verdenskrig”. Dette er en mørklagt del av historien, som jeg aldri før har sett på filmlerretet.

Alt var skjult
Den skyggelagte historien om Frankrikes glemte frihetskjempere, den om de nordafrikanske innvandrerne, har Ferroukhi nøstet opp gjennom nitidig graving og grundig research.
– Det var praktisk talt umulig å finne informasjon om denne historien i bøker eller offentlige arkiver, så å snakke med personer knyttet til miljøet var helt avgjørende, sier regissøren.
Filmen omhandler flere personer fra virkeligheten, blant annet moskéens leder Si Kaddour Ben Ghabrit, som var sentral i redningen av forfulgte jøder i Paris.
– Jeg var så heldig å få møte Ben Ghabrits eneste gjenlevende datter. I tillegg har jeg samarbeidet med Benjamin Stora, verdens kanskje mest anerkjente ekspert på algerisk historie, forteller Ferroukhi. Blikket gløder. – Men all informasjonen var godt bortgjemt, noe som gjorde arbeidet vanskelig, legger han til.

Ismaël Ferroukhi er født i Marokko, men kom til Frankrike som treåring. Hans sterke kulturelle tilknytning til Nord-Afrika gjør at han nærer en beundring for landsmennenes innsats.
– Historiker Benjamin Stora kalte disse mennene for "de usynlige mennene" i den franske motstandskampen. Filmen er altså dels dokumentarisk, dels en hommage til dem. Jeg håper den kan kaste nytt lys over arabernes rolle under krigen, avslutter han.
Toget ruller inn på Oslo Sentralstasjon.