Boksing og kvinnelig mot

Les flytogintervjuet med Salem Trabelsi og Latifa Robbana Doghri her.

Første generasjon kvinnelige boksere
– Det er ikke så kaldt som jeg forventet, ler Trabelsi.
Trabelsi og Robbana Doghri møttes for et par tiår siden da de studerte kommunikasjon og fransk litteratur sammen. I dag tar de begge del i bokseklubben City National Sportive. Trabelsi er fortsatt aktiv bokser, og instruktør i selvforsvar, blant annet for Robbana Doghris sønn. Robbana Doghri bruker boksing som treningsform, og er til hjelp for de kvinnelige bokserne i klubben. Et langt vennskap og en felles interesse for boksing resulterte i en ærlig dokumentar om kvinnelige boksere fra Tunisia. Flere av karakterene i filmen har de rekruttert fra sin egen boksekrets, men det var ingen selvfølge å få kvinnene til å stille opp.
– Kvinnene var skeptiske i begynnelsen fordi de er den første generasjonen kvinnelige boksere i Tunisia noen gang. Når de først bestemte seg, var innspillingsprosessen preget av spontanitet. Vi har masse kjærlighet for kvinnene og sporten, sier Trabelsi og Robbana Doghri.

Ambassadører for kvinnelig mot
Boxing With Her har blitt møtt med ulike reaksjoner. Arabiske Filmdager er den tredje festivalen utenfor Tunisia som viser filmen. – Filmen ble godt mottatt i Doha, USA og Oslo. Reaksjonen var annerledes i Tunisia. Folk var overrasket. De visste ikke at kvinnelige boksere eksisterte, sier Trabelsi. I tillegg mener mange i det tunisiske samfunnet at boksing ikke er noe for kvinner.
Regissørene påpeker at filmen ikke bare handler om boksing. – Kvinnene er ikke bare ambassadører for boksing, men også for kvinnelig mot. De kan være idoler for kvinner i hele verden, sier de.
Gjennom denne filmen får vi se en ny og annerledes side av kvinner i Afrika. – Vi forventet ikke at filmen skulle bli så populær, men vi er selvsagt kjempefornøyde.

Ønsker norsk samarbeid
De har selv stått for finansieringen av Boxing With Her, som også er deres debutfilm. Nå søker de nye muligheter – Vi ønsker å samarbeide med norske grupper og regissører, sier Trabelsi og Robbana Doghri. Regissørene har høye forventninger til norgesbesøket. – Det er en stor glede å være her. Det er en helt annen verden, og en kultur som er veldig annerledes enn den tunisiske, sier Trabelsi.