Bokser seg til respekt

Dokumentaren Boxing With Her handler om kvinner som bokser sin vei til respekt. Den ble vist under Arabiske Filmdager 2012.

Filmskaperne Salem Trabelsi og Latifa Robbana Ep Doghri gjester Norge for første gang under Arabiske Filmdager i forbindelse med norgespremieren på deres dokumentar Boxing With Her. I filmen møter vi kvinner som ønsker å bokse, og å bli respektert for dette i det tunisiske samfunnet.

Egen erfaring
Boxing With Her er regissørduoens debutfilm. De har ulik faglig bakgrunn, men har begge jobbet innen presse og kommunikasjon. Trabelsi drev med boksing i sin ungdom, hvilket ga ham ideen til dokumentaren om kvinnelige boksere. Han jobber nå i den tunisiske avisen La Presse. Robbana Doghri har tidligere jobbet som forfatter og studert kommunikasjon.

Humor og sjarm
Historien om de tunisiske kvinnene blir fortalt med humor og sjarm. Kunstnerisk leder i Stiftelsen Film fra Sør Lasse Skagen, fikk en positiv opplevelse av filmen under filmfestivalen i Doha. – Jeg ble sjarmert av jentenes pågangsmot og den lidenskapen de har for boksesporten, sier Skagen.

Damene er tøffe, og ikke redde for å få seg en på nesa. En av kvinnene i filmen forteller lattermild at det første slaget hun fikk var fra en mann. En annen sier hun valgte boksing fordi hun liker å slåss på gata. Jentene er tøffe både i, og utenfor ringen. De bedriver sporten de elsker til tross for at flere i samfunnet rundt dem mener det er feil. – Det litt skjeve blikket de har på boksing og hva folk syns om det er også sjarmerende. At de som kvinner skal ha rett til å drive med boksing er viktig for dem, sier Skagen.

Indirekte kvinnekamp
Til tross for at boksingen er en personlig interesse for kvinnene, kan man si at de forsøker å bidra til en positiv utvidelse av konvensjonene for hva som er tillatt og ikke for en kvinne. – Ethvert samfunn, det tunisiske så vel som andre, definerer til en viss grad hva kvinner skal gjøre og ikke gjøre. Kvinnene utfordrer de mest gjengse samfunnsnormene i landet, og driver derfor en indirekte kvinnekamp, mener Skagen.