Barnas filmeventyr

Kjenner du fortellingen om profeten Muhammad og islams opprinnelse? Muhammad – den siste profeten. fylte salen med store og små under Arabiske Filmdager.

Gjermund, Kristian og Lasse, festivalens kunstneriske ledelse, ville ha med en barnefilm i årets festivalprogram. Valget falt på animasjonsfilmen Muhammad – den siste profeten.
– Denne filmen er det enormt mange barn som har sett verden over, da burde den også slå an her, mener Gjermund.

I filmen får vi historien om islams fødsel og spede begynnelse. Profeten Muhammad er ikke avbildet, derimot ser vi deler av historien gjennom hans blikk. Griske menn fra Quraysh-klanen styrer 600-tallets Mekka og gjør forholdene vanskelige og uverdige for mange. En dag Muhammad søker ro i en hule utenfor byen, åpenbarer engelen Gabriel seg for ham og forkynner at han er utvalgt til Guds profet. Han skal spre ordet om islam og om den ene Gud, men dette skjer ikke uten motstand. Muhammad tvinges til å forlate Mekka sammen med sine tilhengere. De flykter til Medina, men makteliten i Mekka har ennå ikke gitt opp håpet om å knekke den gryende bevegelsen av mennesker som kaller seg muslimer.

– Det er en klassisk historie om det godes kamp mot det onde, sier Gjermund. – Det rene og rettferdige mot det korrumperte og selviske.

Islam og muslimer har blitt tegnet med unyanserte og ofte negative bilder i den vestlige verden.
– Islam blir sjelden formidlet fra et innenifra-perspektiv, mener Gjermund. Muhammad – den siste profeten gir oss dette perspektivet, gjennom fortellingen om hvordan religionen oppsto. Dette er en film som både barn og voksne kan lære mye av.

– Vi gleder oss til å vise den på Arabiske Filmdager. BABEL Filmklubb har satt norske stemmer til filmen, så får vi med oss små og store, avslutter Gjermund.

Teologisk godkjent

Muhammad – den siste profeten er regissert av amerikaneren Richard Rich på bestilling fra Badr International Corporation. Badr International fremmer animasjonsproduksjoner med tanke på distribusjon i muslimske land. Før filmen ble sluppet, ble den godkjent av religiøst lærde, særlig med tanke på blasfemi.

– Al-Azhar Universitetet er et av de eldste lærestolene innen den sunnimuslimske verden, og har stor autoritet, forteller Lena Larsen. Hun jobber ved Norsk senter for menneskerettigheter, og var tidligere leder for Islamsk Råd Norge. – At filmen er godkjent av Al-Azhar, innebærer at fremstillingen av grunnfortellingen er teologisk korrekt.