Arriving and surviving

Regissør Sofia Amara ble møtt av to representanter fra Arabiske Filmdager på flyplassen. Les flytogintervjuet rundt hennes dokumentar Syria – Inside the Repression.

Hvorfor er det så viktig for deg å spre budskapet om hva som skjer i Syria akkurat nå?
Jeg synes det er uholdbart at et regime i år 2012 har muligheten til å stenge grensene til sitt land for så fritt å drepe mennesker. Som journalist er det min oppgave å dra dit hvor overgrep mot mennesker skjer og dokumentere det.

Hvordan forholder du seg til informasjonen som kommer ut fra Syria? Endret ditt bilde av situasjonen seg etter at du var der og med egne øyne så hva som skjedde?
Det er helt klart at bildet endret seg etter at jeg har vært der. Ikke alle videoer finnes på Youtube, det er noe annet å være der og se det selv. Noe som utgjorde en stor forskjell var forståelsen av bilder og symboler. For eksempel betyr klapping i hendene ikke-vold. Dette, sammen med andre symboler, forstod da ført ved å være der, oppleve markeringene og snakke med folk.

Vi har hørt mye om risikoen det medfører å jobbe som journalist i Syria. Hvordan opplevde du det? Var det vanskelig å komme inn, føre intervjuer og filme?
Første gang jeg reiste til Syria i forbindelse med denne filmen, i august 2011, fløy jeg inn med ”flying visa” og belaget meg på at ingen skulle gjenkjenne meg. Andre gangen var al-mukhabbarat (det hemmelige etterretningspolitiet i Syria, journ.anm.) klar over hvem jeg var, og jeg måtte la meg smugle inn i landet sammen med unge aktivister. Å utføre intervjuer og filme var ikke så problemfylt. Man er ikke så gjenkjennelig som journalist, siden omtrent alle syrere i dag opererer som amatørjournalister.

Hvis du skulle stoppe det som skjer i Syria, hva ville du gjort? Er militær intervensjon i dine øyne en mulig vei å gå?
Jeg mener absolutt at en militær intervensjon må være en del av løsningen, men ikke med massebombing slik de gjorde det i Tripoli, og i Irak i sin tid. Målet må være å stoppe Bashar al-Assad fra å drepe sivilbefolkningen. Han må uansett gå. Assad har har nådd et punkt hvor det for ham ikke finnes noen vei tilbake.

Til slutt; jeg har hørt at du jobber med et nytt prosjekt om Syria, kan du fortelle oss litt om det?
Selve prosjektet kan jeg ikke fortelle om i detalj, i frykt for å risikere at noen blir drept som følge. Det jeg imidlertid kan og ønsker å si er at det for en journalist er viktig å følge opp konfliktene den dekker. Derfor vil jeg fortsette å følge Syria til konflikten er over, og det er det jeg jobber med nå.