Arabiske kvinner - med punch

Stiftelsen Film fra Sør og Babel Filmklubb ga en nyansert oppdatering fra den arabiske verden, og det beste innen ny arabisk filmproduksjon. Arabiske filmdager er tilbake i 2013.

Kristian Takvam Kindt, Gjermund Granlund og Lasse Skagen står bak årets kunstneriske innhold og debattfokus. Hva vil årets festival by på?

– Hovedfokus i år vil være på kvinner og religion, sier Kristian – Medias fokus har vært rettet mot islamistiske bevegelsers oppslutning, og hva en eventuell maktovertakelse vil bety for kvinners og minoriteters frihet. Det er behov for en nyansert statusrapport på de arabiske landene. Tunisia, Egypt, Libanon, ikke minst Syria.

”Kvinner har fire oppgaver i livet” proklamerer en religiøs autoritet i dokumentaren The Light in her Eyes. ”Reproduksjon, oppdra sine barna, oppvarte sin mann og passe på huset.” Slik taler en stemme om kvinnenes rolle i samfunnet. Arabiske filmdager vil vise det brede bildet. – Vi trekker frem kvinner med ”punch”, lover Lasse. – En stemningsrapport fra Midtøsten sett gjennom modige og handlekraftige kvinners erfaringer, valg og liv.

Gjennom spillefilm og dokumentar blir vi kjent med et kvinnelig basketballag i Irak, magedansere i Kairo og en gruppe jenter som går på koranskole i Syria. Filmene viser en kompleksitet som enkle begreper vanskelig kan romme. Paneldebatter, kulturelle innslag, fest med live musikk, deilig arabisk mat og vannpiper skal sørge for en helhetlig opplevelse.

Arabisk genrefilm

Genrefilm fra den arabiske verden står også i fokus for årets festival. – Mange forbinder arabisk film med triste og småkjedelige sosialrealistiske drama, mener Gjermund. I år får vi komedier, thrillere, storslåtte historiske epos og politisk satire. Arabiske Filmdager byr på mer enn aktuell kunnskap om situasjonen i den arabiske verden. – Vi skal også ha det skikkelig gøy og kose oss på kino!